Министерството на правосъдието ще пита Конституционния съд за свръхправомощията на главния прокурор

Ангел Марковски 11 август 2022 в 20:57 3341 1

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Крум Зарков

Министерството на правосъдието работи активно по формулирането на въпрос към Конституционния съд за тълкуване по отношение на едно от големите правомощия на главния прокурор, а именно за осъществяването на "надзор за законност". Това каза в предаването „Още от деня“ на БНТ служебният министър на правосъдието Крум Закров. Ние смятаме, че това се тълкува от прокуратурата по много по-широк начин, "отколкото е бил залегнал в главите на хората, които са писали Конституцията". Това наше искане ще остави трайна следа и ще помогне за следващите действия, които ще решат проблема с прекомерната власт, която упражнява главния прокурор, каза Зарков. Той добави, че се надява в началото на септември въпросът да бъде внесен в Конституционния съд.

Зарков изрази надежда, че Конституционният съд ще вземе решение и по друго дело, което третира изтеклия мандат на инспектората към ВСС - дали остава съответният орган, докато се избере друг, или не. Според Зарков не само инспекторатът към ВСС, а много органи в България са с изтекъл мандат и не са били подновени по една или друга конюнктурна причина. Тези въпроси ще бъдат на дневен ред до края на годината със сигурност, каза Зарков.

Планът за възстановяване има за цел да направи реформи във върховенството на закона. Това е голям шанс за България, защото се въртим в кръг от много време. Политическите сътресения не трябва да струват на България парите от Плана за възстановяване и устойчивост, коментира още министърът.

По думите му, приемането на законопроектите зависи от Народното събрание, като в плана много от тези закони трябва да бъдат приети до края на годината, за да може да получим второто плащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!