Метаморфозата съдия да става прокурор, разследващ обвинител №1, е проблем

В предложението на Кирил Петков има много неизвестни, но сме поели ангажимент пред европейските ни партньори и трябва да го изпълним, смята проф. Пламен Киров

OFFNews 07 април 2022 в 09:47 1938 0

Метаморфозата съдия да стане прокурор, който да разследва ръководителя на държавното обвинение, е основният проблем на предложението на премиера Кирил Петков, коментира специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров пред бТВ.

Вчера министър-председателят обяви, че въпросният човек ще бъде избиран измежду съдиите с опит в наказателни дела, той също трябва да подлежи на контрол и да няма мандат за работата си. 

Проф. Киров обясни, че в това предложение има много неизвестни, но че вече сме поели ангажимент пред европейските ни партньори в Плана за възстановяване и устойчивост и той трябва да се изпълни. 

Специалистът посочи, че управляващите ще се сблъскат с две решения на Конституционния съд за такива специализирани органи.

"Колко независим ще е този съдия, който ще става прокурор, разследващ главния прокурор – т.е. по отношение на личността на обвинител №1?", запита Пламен Киров.

И допълни, че когато се създават такива специализирани органи адхок, се поставя въпросът дали той няма да действа с оглед на личността на главния прокурор, който ще бъде разследван.

"Забележете, че по всеки подаден сигнал срещу главния прокурор за извършено престъпление ще трябва да бъде избиран един съдия, който ще става прокурор. Тоест, ако има 40 сигнала, ще трябват 40 съдии да станат независими прокурори и да разследват", изтъкна Киров.

По думите му за да се създава такава специализирана институция, по закон трябва да разследва някой с  имунитет, а главният прокурор не е такъв служител. Управляващите ще се опитат да прокарат тази промяна в Закона за съдебната власт, но вероятно това няма да може да стане без изменение на Конституцията, прогнозира Киров.

Юристът коментира и казуса с шефът на НСО и искането за неговото отстраняване. Според него по закон прокуратурата може да изисква записи при разследване, независимо откъде са тези видеа.

"Струва ми се, че в случая се реагира доста, да кажа, нервно и безсмислено. Едва ли не е посегателство върху институцията. Прокуратурата може да изисква всякакви доказателства, сведения, факти и така нататък и не може да бъде отказано предоставянето на информация на прокуратурата, когато става въпрос за разследване", обясни проф. Пламен Киров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови