Мъж получи 1 година затвор за побой над спешен екип в Омуртаг

OFFNews 28 ноември 2017 в 16:50 12309 0

Мъж получи една година затвор за побой над спешен екип в Омуртаг. На съучастника му беше наложена глоба от 2000 лева, съобщиха от прокуратурата. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

24-годишният Йордан Й. ще трябва да изтърпи наказанието си при строг режим. Неговият съучастник е Стелиян Ив., на 35 години. 

Нападението е от февруари тази година. Спешният екип е извикан на адрес на пациентка, която трябвало да бъде откарана в болница. На улицата имало закъсал в снега автомобил, заради който колата, в която били Йордан и Стелиян, не можела да премине. 

Линейката също не успяла да стигне непосредствено до адреса на болната. Екипът прегледал жената и тъй като състоянието ѝ било тежко, фелдшерът предложил на близките ѝ да я отнесат до линейката. Жената обаче отказала. 

Екипът си тръгнал и фелдшерът и шофьорът на линейката минали покрай двамата подсъдими. С груб тон и заплахи Стелиян и Йордан поискали медиците да участват в избутването на заседналата в преспите кола. Те обаче отказали и в резултат били нападнати в гръб от двамата. Те им нанесли удари, от което шофьорът паднал на земята и изгубил съзнание. Фелдшерът също бил съборен на земята. 

Йордан и Стелиян ги удряли, обиждали и ги заплашили с предмет, наподобяващ нож. Медикът получил контузия в гръдния кош и последвало посттравматично стресово разстройство, хипертонична криза, силна тревожност, а шофьорът на линейката – черепно-мозъчна травма с краткотрайна загуба на съзнанието и други.

Нападнатите мъже успели да се заключат в линейката, докато чакат помощ, поискана с обаждане на спешния телефон.

Двамата са признати за виновни за хулиганство над фелдшер и шофьор на линейка на Центъра на спешна медицинска помощ, извършено в съучастие.

Съдът приведе в изпълнение и предишна присъда на Йордан Й., с която му е било наложено 2-годишно условно наказание с 3-годишен изпитателен срок. Новата му присъда е в изпитателния му срок, затова съдът е привел в изпълнение и старото наказание. Йордан Й. е признат за виновен и за причиняване на лека телесна повреда на фелдшера, за което ще трябва да му плати 2500 лева неимуществени щети. 

Съучастникът му Стелиян е освободен от наказателна отговорност за хулиганството срещу медицинския екип и затова съдът му наложи административно наказание - глоба. Той също трябва да плати отново 2500 лева на шофьора на линейката, посочват от прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови