КПКОНПИ проверява за корупция кметът на Красно село Росина Станиславова

OFFNews 02 декември 2021 в 11:00 2468 0

Служители на КПКОНПИ – дирекция „Противодействие на корупцията“, започнаха проверка на място в столичната община „Красно село“.

Проверката касае данни за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация. Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности, уточняват от комисията на Сотир Цацаров. 

Проверката обхваща: 

Действия по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на СО - район „Красно село“. Получени са данни, че при сключения договор за изпълнение с частно дружество, е уговорено 10% от непредвидените разходи за изпълнителя, да бъдат „връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се облага – чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС.

Действия по отношение на проекта „Патронажна грижа в район „Красно село“, процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. Проверяват се данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност. Със заповед на кмета на „Красно село“ по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани по предназначение (разнос на храна).

Действия по изпълнение на общинската програма „Топъл обяд“, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.
Постъпил сигнал за изградена трайна практика в община „Красно село“, при която разрешения за строеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят умишлено, като впоследствие се търсят лични срещи със засегнатите лица.
Постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.

Кметът на „Красно село“ Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси – на 9 юни 2021 г. за това, че е назначила себе си за ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август 2021 г. за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови