Кой е новият вицепремиер и МВР шеф Иван Демерджиев

OFFNews 01 август 2022 в 14:31 6841 1

Демерджиев

Снимка БТА

Иван Демерджиев

Служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев вече е бил част от кабинет, назначен от президента Румен Радев, като зам.-министър на правосъдието в двете правителства, оглавявани от Стефан Янев.

След като проф. Янаки Стоилов бе избран за конституционен съдия, Демерджиев оглави правосъдното министерство. Пловдивският адвокат се обяви за противник на главния прокурор Иван Гешев, веднага след като застана начело на МП и декларира, че е готов отново да поиска оставката на Гешев, която Висшият съдебен съвет преди това отхвърли след внасянето й от проф. Стоилов.

Конституционният съд обаче допусна разглеждането и така искането на Янаки Стоилов бе приобщено към това на правосъдния министър Надежда Йорданова.

При съставянето на редовното правителство на Кирил Петков Демерджиев нашумя с отказа си да бъде назначен за зам.-министър на вътрешните работи. 

В специално изявление до медиите Демерджиев обясни отказа си да стане заместник на Бойко Рашков, защото не вярва, "че предложената ми позиция в настоящата ситуация ще ми позволи да изпълня основното си желание – да помогна за реалната промяна в България". От думите му стана ясно още, че назначението му в МВР е било обявено, въпреки че до последния момент той не е давал окончателно съгласие.

На 2 април Кирил Петков бе принуден да издаде заповед, с която отменя предишната за назначаване на Иван Демерджиев.

Демерджиев е известен с обществените си каузи, които защитава до последно. Името на бившия шеф на пловдивската адвокатска колегия се спрягаше и за антикорупционната комисия, макар че не се разбра дали става въпрос за КПКОНПИ или за разделената от нея комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконното имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!