Капитан на български риболовен кораб осъди Румъния в Страсбург

OFFNews 06 декември 2022 в 20:33 2998 1

Европейският съд за правата на човека

Снимка ECHR - CEDH - пресслужба

Европейският съд за правата на човека

Европейският съд за правата на човека обяви днес решение по жалбата на българина Христо Спасов, според което правото на Спасов на справедлив процес и правото му на собственост са били нарушени от решение на апелативния съд в Румъния.

Съдът постановява, че Румъния трябва да плати на жалбоподателя 6500 евро за имуществени и неимуществени вреди и 4574 евро за разноски по делото.

Делото се отнася до решение на Апелативния съд в Констанца от 2013 година, осъждащо Христо Спасов, собственик и капитан на кораб под български флаг, за незаконен риболов в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море. В производството пред румънските власти Спасов твърди, че въпросното количество уловена риба е част от българската квота за улов на калкан съгласно Общата политика в областта на рибарството на Европейския съюз. Румънският съд обаче приема, че правото на ЕС е неприложимо и осъжда жалбоподателя съгласно националното право.

Европейският съд изтъкна, че съгласно принципа за предимство на правото на ЕС европейска регулация с пряко действие има предимство пред всяко противоречащо вътрешно право.

Съдът отбелязва в настоящия случай, че Европейската комисия ясно е посочила на румънските власти, че производството срещу жалбоподателя противоречи на правото на ЕС.

ЕСПЧ постанови, че при осъждането на Спасов румънският съд е извършил явна грешка при прилагане на правото и че жалбоподателят е бил жертва на „отказ от правосъдие“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови