Израелският специалист огледал мястото на взрива с колата на Гешев отдалеч

Еспертът вече си има име, в постановлението на СГП той фигурира като Ш. Михаел

Offnews 07 юни 2023 в 15:25 9997 2

инцидентът

Снимка БГНЕС

Мястото на инцидента.

Мистериозният израелски експерт, който най-неочаквано се оказа на произшествието с колата на главния прокурор Иван Гешев, е гледал мястото на ескплозията от разстояние 20-30 метра. Това се разбира от отговора на прокуратурата до Антикорупционния фонд.

АКФ и още четири граждански организации сезираха Висшия съдебен съвет на 10 май 2023 г. с отворено писмо за притеснителните данни, изнесени в публичното пространство около разследването на предполагаемото покушение срещу Гешев и неговата лична намеса в него.

"От ВСС писмото е препратено на прокуратурата, която, макар и да не е сезирана от нас със сигнал за извършено престъпление, ни уведомява изрично, че не е открила данни за такова", съобщават от фонда.

От изложеното в постановлението на Софийската градска прокуратура се разбира какво тя счита за установено около участието на израелския експерт в огледа на местопроизшествието. Човекът е посочен с името Ш. Михаел, като се отбелязва, че той пристигнал в България по повод чествания на 75 г. от основаването на Държавата Израел.

Когато по време на служебен обяд със заместник-ръководителя на Националната следствена служба Ясен Тодоров и други негови колеги, г-н Михаел разбрал за предполагаемия опит за покушение, споделил, че ако има възможност и няма законови пречки, би могъл да огледа мястото и да даде своето компетентно неофициално становище.

Около 17.30 часа Михаел пристигнал на мястото с Ясен Тодоров и престоял там около 10-15 минути на разстояние от около 40-60 метра от мястото на взрива. След това г-н Михаел споделил на г-н Тодоров най-общо своя прочит за случилото се, доколкото е могъл да възприеме пораженията и околната среда от мястото, където се е намирал.

В постановлението пише следното: "Тъй като периметърът на инцидента бил отцепен от органите на МВР и не се допускали хора и автомобили, посочените по-горе лица се приближили възможно най-близо, на около 20-30 метра от мерната начална линия на местопроизшествието, където имали визуален контакт към мястото, на което е избухнал взривът.".

От приетото за установено от СГП се разбира, че Михаел е наблюдавал мястото на взрива за кратко време и от значително разстояние.

При това положение остава съвсем неясно как именно на неговото експертно мнение се базираха първоначалните заключения за сериозността на възникналия взрив, заключават от АКФ.

Главният прокурор не веднъж е отбелязвал, че според заключенията на израелеца взривът е целял да го убие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

07.06 2023 в 15:35

Нормално, то цялата тая история е такъв фарс... :D

1930

1

Муню

07.06 2023 в 15:34

Едно е ясно, гледайки от 20 до 30 метра (разликата + 50%), този човек е наистина професионален експерт!!! И аз искам шпионски очила или там каквото ползва.