Изправят пред съда лекаря, убил крадец в дома си

OFFNews 04 февруари 2019 в 20:32 2707 0

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу д-р Иван Димитров, който уби крадец в дома си. 

Той е обвинен в убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, както и за незаконно притежаване на оръжие и патрони.

Димитров застреля крадеца Георги Джевизов, известен като Жоро Плъха, на 2 март миналата година. 

Случаят предизвика голям отзвук, като раздели мненията в обществото. Димитров първоначално получи подкрепа и дори се проведоха протести в негова защита, като се посочваше версията, че медикът е защитавал семейството си и след спречкване се е стигнало до изстрела от пистолет, който бил на крадеца. След това обаче стана ясно, че жената и детето на лекаря не са били в жилището, той е прострелял Плъха в двора и дори е направил опит да прикрие случилото се. 

Според прокуратурата Плъха е влязъл да краде и е замерил Иван Димитров с нож и метална рекламна табела. Лекарят получил порезна рана на десния крак и травматичен оток на дясната ръка. В отговор той стрелял по крадеца с незаконно притежаван пистолет "Валтер".

Д-р Димитров опитал да прикрие следите и пистолета с помощта на свой приятел, но полицията успяла да открие оръжието.

Освен това рентгенологът уговарял съседите си да изтрият записи от камери в района. Някои обаче не го направили и предали записите на полицията.

Димитров е с мярка за неотклонение "подписка". Той беше освободен от ареста след протестите в негова подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови