Д-р Димитров изпразнил пълнител по крадеца, не е имало неизбежна отбрана

Последна промяна на 06 март 2018 в 11:04 33632 22

Д-р Иван Димитров, който беше затворен в ареста по обвинение за убийството на крадец, е изпразнил пълнителя на пистолета по нападателя си. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата в Пловдив, където бяха дадени подробности по случая, който провокира масови протести в страната.

Димитров дори е опитал да прикрие следите си - укрил е пистолета, прибрал е гилзите от изстреляните патрони и е почиствал местопрестъплението. За да му помогне, Димитров извикал свой приятел.

Кражбата не е станала в дома му, както първоначално се твърдеше, а в гаража под апартамента на доктора. Това изключва хипотезата за неизбежна отбрана. Отхвърлена е и информацията, че семейството на доктора е било в дома им.

От думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов стана ясно, че пистолетът "Валтер", с който е стрелял доктор Димитров, е незаконно притежаван от него. В дома на доктора са открити и незаконно притежавани боеприпаси.

Димитров все пак ще бъде освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка", стана ясно от брифинга. Той е обвинен в умишлено убийство при превишаване на условията за неизбежна отбрана. Той е получил и второ обвинение - за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. Парадоксално е обаче, че той може да получи максимална присъда от 8 години затвор по второто обвинение, а за убийството - до пет. 

Към момента оръжието на престъплението не е открито. Д-р Димитров е признал, че е укрил пистолета, разследващите обаче не го открили на посоченото от него място. За това разследващите смятат, че е имало и трети помагач, който е бил помолен от доктора да прибере оръжието. 

Убитият Георги Джевизов, познат с продвището Жоро Плъха, е бил сам и е бил "въоръжен с необходимите инструменти" - отвертка и нож, който е "характерен и типичен за него", стана ясно от обясненията на прокурорите. Инструментите са открити в дрехите на убития, без да са били извадени.

"При тези факти, прокуратурата е поставена в положение да отговаря на въпроси защо е бил задържан дори за 72 часа обвиняемият. Защото при тези престъпления е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства и тогава да се говори за факти", коментира окръжният прокурор на Пловдив.

Според събраните към момента данни докторът е слязъл до гаража, след като преди това около 30 минути е наблюдавал крадеца без да се обади на 112. След това, по собствените му обяснения, след като произвел предупредителен изстрел във въздуха, е изпразнил пълнителя на оръжието по крадеца. Това станало на вратата на гаража. В резултат крадецът опитал да се защити, като го пронизал с метален предмет в глезена. Засега не е ясно с какво е нападнат докторът. 

Според прокуратурата, освен че опитал да заличи следите от местопрестъплението, докторът дори помолил собствениците на близките видеокамери да изтрият записите от тях. Не е установено обаче да има изтрити записи.

От единия от тях се вижда как той излиза от гаража, а затворът на пистолета, който държи, е в крайно положение, което означава че всички патрони в него са били изпразнени. Според прокуратурата са произведени четири изстрела, но това тепърва ще се доказва. Разследващите открили само един куршум в гърдите на убития крадец и един деформиран куршум.

Брифингът на прокуратурата премина в нападки срещу медии и юристи, които си "позволили" да правят коментари по случая, без да са ясни доказателствата.

"Аз не съм мишка, нито моите колеги са мишки, за да бъдем упреквани. Аз заставам с името си и с подписа си и това, което ще го бъде. Това не е под влияние на вашите писания и протестите и на всички коментари, които се правиха", коментира наблюдаващият прокурор Георги Пенев, който е подписал постановлението за повдигане на обвинения срещу доктора.

Прокурорът обясни, че е преценил, че „така нареченият доктор, който в момента е национален герой“, е извършил престъпление. Въпреки това, не под влияние на общественото мнение, е преценил, че може да промени мярката му за неотклонение в „подписка“, тъй като не са налични всички предпоставки за това – няма опасност докторът да се укрие или да извърши друго престъпление. 

Окръжният прокурор на Пловдив дори направи коментар за това, че има много законодателни слабости, но не прокуратурата е тази, която трябва да прави препоръки. И даде пример, че ако някой се опита да нападне човек с цел да го осакати, той не би бил подведен под отговорност, освен ако не бъде заловен в момента на извършване на нападението.

"Неколегиално беше от страна на колеги юрисити да дават различни изявления по различни медии, без да са запознати с фактите", коментира Румен Попов, визирайки адвокат Марин Марковски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2344

23

torbalancho

12.03 2018 в 22:32

той и Левски е герой, въпреки че не всички желаят..

-930

21

ВИКТОР

06.03 2018 в 20:19

Боа, змийо, с какво право ме сравняваш с мазния ПЛЪХ???

2593

20

Boa

06.03 2018 в 20:02

Защо преди да защищавате тази "майничка" не си помислите че
бихте имали неприятна среща с този човек на шосето, след като
сте му ударили и повредили колата !
И той бръкне в жабката на таблото на автомобила си и
изкара от там незаконния си пистолет Валтер и реши да ви гръмне
в коляното /като ви остави инвалид за цял живот/,
а после вземе да твърди пред властите и скапаните ни медии,
че е било неизбежна самоотбрана от негова страна,
защото сте били посегнали на малолетната му дъщеря !
И всичко това стане на пътя при липса на свидетели !
На кого ще повярват когато дойдат ченгетата - на теб ли
/господин никой в това общество/ или на лекаря . . .

-930

19

ВИКТОР

06.03 2018 в 19:29

През лятото, преди 2 години, престъпник нападна майка ми, на 82 години, в 13 ч. на обяд, открадна й чанта с 18 лева и стара, стара Нокия. Блъсна я в гърба и й счупи раменна, лакътна и тазобедрена става . Не искам да изпадам в подробности, оцеля /физически/ благодарение на лекарите и семейството. Тормозът, който ни наложиха от следствието и съда, за да я завлечем да свидетелства, беше нечуван. Т.НАР. призовкари ни стъжниха живота. Накрая не издържахме и я пренесохме до съда. Бяха 5 баби - ни живи, ни умрели.
Не съм чул, този, когото нарочиха, че ги е вападал да е осъден.
Всичко това се случва на пъпа на Пловдив.
Не ми говорете за прокуратури, съдии и пр.

15161

18

ELPIDA

06.03 2018 в 17:43

И мен да ме ограбват 6 пъти - и на мен ще падне пердето! Защо Доктора е искал да прикрие следите?! Елементарно - защото се е "нарадвал" , нагледал на българско "правосъдие".

851

17

Дядо Кольо

06.03 2018 в 17:38

Да си помисли съдебната система, барабар с полицията и адвокатурата , защо не им казват - ами защото им нямат доверие. И как да им се довериш, като бандюги с двуцифрено число криминални прояви си "шетат" свободно из тъй наречената държава. Държава произлиза от "държа". Държи - дръжки.

-930

16

ВИКТОР

06.03 2018 в 16:50

Не, г-н Митов, не мислят. Прокуратурата си е самодостатъчна, освен да си правят гъ---зобръци един на друг и да изпълняват политически поръчки, мозък за друго няма! Колко нагло и парадоксално - хората, които с БЕЗДЕЙСТВИЕ направиха хората луди, които не осигуриха на българските граждани и минута спокойствие, ВИНОВНИТЕ за наглата битова престъпност, сега се изправят в ролята на съдници и твърдят, че не "били мишки". Всеки БОЖИ ДЕН - кражби, убийства, изнасилвания, грабежи, взривове...Това Кербала ли е или какво??

-800

15

Aldi Mitov

06.03 2018 в 15:41

Д-р Димитров и два пълнителя е можело да изпразни. Представете си шока да ти влезе някой в собствеността въоражен и ти да трябва да защитиш семейството си. Това следствие изобщо мислят ли??

1042

14

Pongo76

06.03 2018 в 15:21

"Кражбата не е станала в дома му, както първоначално се твърдеше, а в гаража под апартамента на доктора. Това изключва хипотезата за неизбежна отбрана. "

Всъщност не я изключва. Изключва позоваването на липса на превишаване на пределите на неизбежна отбрана, когато нападението е извършено чрез взлом в жилище.