Градският съд опроверга прокуратурата за това, че бави дела

OFFNews 15 ноември 2016 в 14:09 2539 1

Градският съд опроверга прокуратурата за това, че бави дела

Софийският градски съд (СГС) категорично опроверга информацията, че в съда има дела, които се бавят с години. В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров изпрати до съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) обобщени справка за дела градския и районния съд в София, в която се посочва, че има системно забавяне по хода на дела, като има и приключени производства, по които години наред не са написани мотиви. 

Категорично не отговаря на истината информацията, разпространена от Върховна касационна прокуратура вчера, че в Софийски градски съд има наказателни дела, по които 8 години няма написани мотиви, се казва в прессъобщение на СГС. Подобни констатации не са направени, при нито една от проверките на ВСС, ИВСС, както и при тази извършена от Софийски апелативен съд в периода 25.01.2016 г. – 12.02.2016 г. Ръководството на СГС счита за абсолютно недопустимо изнасянето на непроверена и напълно невярна информация и то от главния прокурор на РБългария, се посочва още в съобщението.

С оглед на избягване в бъдеще на подобни недоразумения и грешки при подготовката на подобни справки прокуратурата следва първо да се обръща по официален ред към СГС за получаване на точна и коректна информация, допълват от съда.

След като предостави изисканата от ВСС справка, ръководството на СГС ще поиска от съдийската колегия на съвета да изрази позиция във връзка с казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови