Цацаров търси сметка на съдии, при които "висят" дела отпреди 8 години

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2016 в 15:21 5144 4

Цацаров търси сметка на съдии, при които

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил до съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) обобщени справка за дела в Софийски градски съд (СГС) като първа инстанция и в Софийски районен съд (СРС), които остават нерешени с години.

От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че информацията обхваща 40 наказателни дела в СГС и 342 наказателни дела в СРС.

Единият от примерите, които главният прокурор дава, е дело за убийство, което е образувано през 2010 година, по него са проведени 29 заседания, но вече шеста година по него няма постановена присъда. В СГС имало общо седем дела за убийство, които се точат с години без присъда.

По дело от 2008 г. срещу 9 подсъдими лица за извършени престъпления по служба, след проведени 108 съдебни заседания все още няма постановена присъда. В друг случай по дело срещу 7 подсъдими за държане на наркотици и участие в организирана престъпна група за наркоразпространение са проведени 47 съдебни заседания и до момента не е постановен съдебен акт. В изпратената информация има дела за грабежи, причиняване на смърт по непредпазливост при настъпило ПТП, безстопанственост, разпространение на наркотици, данъчни престъпления, престъпления по служба и др.

Сред неприключените повече от две години в СРС 342 наказателни дела има такива за грабежи от януари 2012 г., за изнасилване от 2013 г., за извършени кражби от рецидивисти от 2012 г. , за причиняване на средни и тежки повреди от 2014 г., за неплащане на издръжка от 2013 г. и много други.

Цацаров е изпратил на съдийската колегия и информация за 4 дела в СГС, по които има значително забавяне при изготвяне на мотивите.

По дело за грабеж, извършен от рецидивист е постановена присъда на 12.06.2008 г. и повече от 8 години няма изготвени мотиви. По дело за наркоразпространение е постановена присъда на 08.07.2008 г. и до момента няма изготвени мотиви към присъдата. За причинена смърт по непредпазливост при ПТП е постановена присъда на 15.10.2008 г. и 8 години няма изготвени мотиви. По дело за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай присъдата е постановена преди почти пет години – на 02.12.2011 г.

Информацията, изпратена от главния прокурор на съдийската колегия във ВСС по компетентност, е предоставена от административните ръководители на СГП и СРП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови