Година и два месеца условно получи крадецът, хванат с граждански арест

Даниела Добрева 12 ноември 2020 в 15:27 1765 0

Година и два месеца лишаване от свобода условно с 3 г. изпитателен срок получи В.К.А. за това, че на 24 юли се опита да открадне чантата на жена на оживената автобусна спирка на "Плиска" в столицата късно вечерта.

Случаят е любопитен с това, че крадецът бе задържан от граждани, които се притекоха на помощ на жената. Сред тях беше и бременна. Крадецът опитва да избяга с колело, но шофиращ по локалното платно гражданин препречва пътя му, велосипедът се удря в колата, крадецът се претъркулва през покрива и побягва. Шофьорът на колата се втурва да го гони, други случайни минувачи му помагат.

Малко по-късно крадецът е хванат и в крайна сметка се случва нещо необикновено - граждански арест. След минути идва и полицията и момчето е предадено на органите на реда.

На 27 юли Софийският районен съд (СРС) наложи постоянна мярка за неотклонение на В.К.А.

Крадецът бе привлечен към наказателна отговорност за отнемане на чужда вещ по чл. 198, ал.1 пр. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от Наказателния кодекс. За това престъпление се предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода.

Наказателното производство по преписката е приключило на 25 септември 2020 г. със сключване на споразумение, което е довело до по-ниската присъда. Разноските по делото се поемат от подсъдимия, се вижда от делото.

От справката в Софийския районен съд става ясно, че В.К.А. е получил заповед по чл. 410 от Гражданско-процесуалния кодекс, който гласи, че "заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение за предаването на движима вещ, която длъжникът е получил със задължение да я върне". Издаден е и изпълнителен лист.

Случаят се следеше отблизо от OFFNews заради безпрецедентната намеса на обикновените граждани към проявата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови