Гешев откри форум на главни прокурори от балканските страни

OFFNews 24 юни 2021 в 13:58 1361 0

Различията в правните системи и традиции в региона не са пречка за общи проекти и изграждането на мостове помежду ни - това каза главният прокурор Иван Гешев при откриването на Втория работен форум на главните прокурори на балканските държави под надслов „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона".

Гешев допълни, че "работата на институциите от толкова много държави и партньорството между нас могат да служат като образец за разбирателство и да ни мотивират в ежедневните усилия, които полагаме"

Участници във форума в София са главните прокурори на Турция Бекир Шахин, на Северна Македония Любомир Йовески, на Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, прокурори от Сърбия, Словения, Гърция и Босна и Херцеговина. Онлайн в срещата участва и зам.-главният прокурор на Черна гора Миланко Каянич.

Бекир Шахин подчерта, че успехът в борбата с трансграничната организирана престъпност е възможен само при създаване на механизми за сътрудничество между прокурорите, директен контакт и координирани действия.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев напомни, че прокурорите трябва да знаят, че могат да си вършат работата без политически натиск и страх и затова е необходимо да отстояват с категоричност своята независимост в рамките на съдебната власт.

Чрез видеоконферентна връзка приветствие отправи президентът на „Евроджъст“ Ладислав Хамран, който увери участниците във форума, че сътрудничеството с балканските държави е приоритет за "Евроджъст", защото "това, което ни свързва, е необходимостта от постигане на един по-сигурен свят".

Гости на форума са и членове на ВСС, ръководството на прокуратурата, административните ръководители на апелативните прокуратури у нас.

Инициативата за създаването на работния форум на главните прокурори на Балканските държави е на ръководствата на прокуратурите на България и Турция. Първата среща се проведе през октомври 2019 г. в град Измир, Турция.

Работният форум има за цел да затвърди доброто сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност като трафика на наркотици, оръжия и нелегалната миграция. Форумът дава възможност и за обмен на добри практики между държавните обвинения от Балканския регион по засилване ролята на прокуратурата при утвърждаване на върховенството на закона, съобщават от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови