Гешев отказа подкрепа за промените в закона за наркотичните вещества

OFFNews 11 януари 2023 в 10:30 1536 0

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 48-ото Народно събрание Росен Костурков отрицателно становище по промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от Владислав Панев, Албена Симеонова и група народни представители, съобщиха от държавното обвинение.

В становището се посочва, че законопроектът не следва да бъде подкрепен поради липса на необходимия минимум от правни съображения и убедителни аргументи за причините, които да налагат приемането му.

Припомня се, че прокуратурата е изразила отрицателно становище и по предходна законодателна инициатива за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен през април 2022 г. в 47-ото Народно събрание от Владислав Панев и група народни представители - https://prb.bg/bg/news/aktualno/58466-glavniyat-prokuror-vnese-v-ns-stanovishte,-s-koeto-ne-podkrepya-vneseniya-zakono.

В становището, изпратено до Росен Костурков, е направен обстоен преглед на предложенията на вносителите на настоящия законопроект, представени в 12 параграфа, и на действащата към момента законодателна уредба.

Главният прокурор посочва, че от предложенията и мотивите към тях за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите остава неясно по какъв начин новата редакция на закона ще подобри организацията на обществените отношения и ефикасността в дейността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана.

Не е отчетен и значителният риск за нарушаване на баланса на взаимодействие при осъществяване на общия и специален контрол между компетентните по този закон органи.

По отношение на предварителната оценка на законопроекта се посочва, че липсва изследване на съотношението между формулираните цели и очакваните резултати. Изложението и в тази част е изключително схематично и основано единствено на декларативни заявления за защита на данъкоплатците, привличане на инвестиции и нови работни места, посочва главният прокурор.

Държавното обвинение изразява отрицателно становище по предложения законопроект, тъй като съображенията на вносителите не са базирани на законодателна целесъобразност, насочена към организацията, правомощията и задачите на държавните органи за контрол на наркотичните вещества в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!