Гешев: Опитът за тричане на съдии е в интерес на мафията

ВСС прие декларация в защита на спецмагистратите, Лозан Панов я нарече политическа

OFFNews 13 май 2021 в 14:00 1721 0

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която остро осъди опита за закриване на специализираните съд и прокуратура. В дебата промените в Закона за съдебната власт и НПК, предложени от Демократична България, с които се предвижда закриването на тези органи, бяха определени от членовете на ВСС като удар по съдебната система. А главният прокурор Иван Гешев ги нарече опит за тричане на съдии.

Декларацията в защита на спецмагистратите беше предложена от Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова. Шефът на ВКС Лозан Панов пък я определи като политическа и без правни аргументи.

"С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на Съдийска и Прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им", каза Панов.

Той подчерта, че спецсъдиите гледат предимно дела за мерки за неотклонение, разрешения за използване на СРС и споразумения. Освен това много малко от актовете им стигат за проверка във Върховния касационен съд. За 2020 г. например са постъпили едва 14 такива акта. Панов даде пример с Апелативният спецсъд, който е на предпоследно място по потвърдени актове сред всички апелативни съдилища в страната.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи да бъде направен анализ за резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура - от създаването им до момента. Той свика и следващо заседание на Пленума на ВСС следващия четвъртък. Тогава ще бъдат одобрени критериите и показателите, по които ще бъде направен анализът. Документът трябва да е готов до два месеца.

Дебатът по декларацията отне повече от два часа на кадровиците на Темида. 

"Закриването на тези структури ще бъде само в интерес на мафията, на хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани и вероятно това е една от целите. Проблем за прокуратурата няма. Това, което се случва, е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори", обяви Иван Гешев.

Цветинка Пашкунова определи декларацията като израз на съпричастност.

"Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът, е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм", посочи тя.

Декларацията

"Πлeнyмът нa BCC изpaзявa ĸaтeгopичнa пoдĸpeпa ĸъм cъдиитe, пpoĸypopитe, cлeдoвaтeлитe и cъдeбнитe cлyжитeли, ĸoитo ce oбявиxa cpeщy зaĸpивaнeтo нa cпeциaлизиpaнитe нaĸaзaтeлни opгaни. Πpиcъeдинявaмe ce ĸъм зaявeнoттo в дeĸлapaциитe нa ΠPБ, cпeциaлизиpaнитe cъдилищa, cъcлoвнитe opгaнизaции и ΠK нa BCC в зaщитa нa нeзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт oт пoлитичecĸo влияниe и нapyшaвaнe нa ĸoнcтитyциoннo oпpeдeлeния пpинцип зa paздeлeниe нa влacтитe и въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa... Зaĸpивaнeтo нa cпeциaлизиpaнoтo нaĸaзaтeлнo пpaвocъдиe в мoмeнт нa пoлитичecĸa нecтaбилнocт и иĸoнoмичecĸa нecигypнocт зa oбщecтвoтo щe блoĸиpa cъдeбнaтa cиcтeмa и щe пpoвoĸиpa нaпpeжeниe cpeд мaгиcтpaтитe и гpaждaнитe...", се казва в декларацията. 

Кадровиците призовават "пpeдcтaвитeлитe нa пoлитичecĸитe пapтии и дeпyтaтитe oт бъдeщoтo HC дa пpoявят oтгoвopнocт, дaлнoвиднocт и пpинципнocт при взeмaнe нa peшeния, cвъpзaни cъc cтpyĸтypaтa, cтaтyтa и фyнĸциитe нa cъдeбнaтa влacт". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!