Гешев на възпоменателна церемония за годишнина на Кристалната нощ

OFFNews 07 ноември 2022 в 09:29 1596 0

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев ще участва в церемонията по повод 84-ата годишнина на "Кристалната нощ", която ще се проведе в Полша.

В двудневните възпоменателни събития, организирани от Европейската еврейска асоциация, Гешев ще посети лагерите Аушвиц и Биркенау, където ще бъде отдадена почит на 6-те милиона евреи, станали жертви на Холокоста. Официалните гости ще присъстват на запалването на шест свещи в една от камерите в лагера Аушвиц, както и ще положат венци на Стената на смъртта.

За участие в събитията са поканени председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, председателят на Чешкия парламент Маркета Адамова, премиерът на Черна гора Дритан Абазович и други, както и роднини и близки на евреи, загинали в концентрационните лагери във Втората световна война.

В полския град Краков Гешев ще участва в международна конференция, посветена на предизвикателствата пред противодействието на съвременните прояви на антисемитизма. Участници в дискусиите ще са парламентаристи от страни членки на Европейския съюз и представители на международни еврейски организации.

"Кристалната нощ" е едно от най-мрачните събития в новата история на европейския континент. В нощта на 9 срещу 10 ноември през 1938 г. в Австрия и Германия членове на паравоенната организация на Национал-социалистическата партия на Адолф Хитлер организират погром - разграбени и опожарени са 191 синагоги и 815 магазина, собственост на евреи. 30 000 евреи са арестувани и са изпратени в концлагери. "Кристалната нощ" се приема за началото на Холокоста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови