Георги Семерджиев може да получи максималните 30 г. затвор

OFFNews 24 ноември 2022 в 09:49 2747 1

Тодоров

Снимка БГНЕС

Ясен Тодоров

Георги Семерджиев, който предизвика зверската катастрофа на столичния бул. "Черни връх" и уби на място две млади жени, може да получи максималните 30 г. затвор, прогнозира зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров пред БНТ. 

Прокуратурата повдигна пет обвинения на Семерджиев - за шофиране под въздействие на дрога, висока скорост, причиняване на смърт по непредпазливост, което е най-тежкото му провинение, държане на метамфетамини и фалшиви номера на джипа. Делото тръгва на 29 ноември. 

Тодоров обясни, че според действащия закон няма как в подобен случай държавното обвинение да претендира за умисъл на престъплението и призова за законодателни промени, насочени срещу пияните и дрогирани шофьори. За това настоява и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който вчера внесе в парламента промени в Наказателния кодекс. Те предвиждат драстично увеличение на санкциите. 

Извършеното от Семерджиев е квалифицирано като деяние с висока обществена опасност.

"Причиняването на смърт е по доста утежняващи вината обстоятелства – бяга от местопроизшествието, шофира след наркотици и е неправоспособен. За да може да се квалифицира престъплението с умисъл, трябват промени в закона за това как се квалифицират престъпленията от пияни и дрогирани водачи", изтъкна Тодоров.

Той отново отчете, че следователите и прокурорите са си свършили работата за рекордните под 4 месеца.

Домашният любимец на Ясен Тодоров - кучето Мечо, което е прибрано от улицата, също помогнало на разследването като открило стълбата, с която полицайката Симона Радева съдействала на Семерджиев.

Отделно от разследването на катастрофата на бул. "Черни връх", по което вече има внесено обвинение в съда, НСлС е образувала досъдебно производство и за икономическата дейност на Георги Семерджиев. Проверява се каква дейност са извършвали фирмите му, плащани ли са данъци, има ли данни за пране на пари и как Семерджиев си е позволявал този висок стандарт на живот. Освен това продължава разследването и за т.нар. "полицейски чадър" над него.

По отношение на трафика на мигранти и зачестилите гонки с убити и ранени полицаи Ясен Тодоров коментира, че това се дължи на недостатъчно добрата охрана на границата като мигрантите изобщо не трябва да се допускат към вътрешността на страната.

Той допълни и че над 95% от актовете на прокуратурата в съда завършват с осъдителни присъди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки