Делото 'Семерджиев': 5 обвинения, метамфетамин в джипа и фалшиви номера

Делото на виновника за смъртоносната катастрофа на столичния бел. "Черни връх" тръгва на 29 ноември

Даниела Добрева 23 ноември 2022 в 11:58 2554 1

Семерджиев

Снимка БГНЕС

Георги Семерджиев

Във времето, през което много политици плямпаха по телевизионните студия и разтягаха локуми, следователите от националното следствие и прокурорите от градската прокуратура бачкаха като пчелички, за да може това досъдебно производство да приключи и да бъде внесено делото за разглеждане в Софийски градски съд.

С тези думи зам.-шефът на Националната следствена служба Явор Тодоров обяви приключване на разследването по случая "Семерджиев". Делото е насрочено за 29 ноември.

В началото на юни Георги Семерджиев блъсна две момичета на 22 г. и 26 г. до метростанция "Европейски съюз" на столичния бул. "Черни връх. Пострада и таксиметров шофьор. Тогава мощно "Ауди Q7" с фалшив немски номер, управлявано от Семерджиев, профучава на червен светофар от НДК по посока "Черни връх".

Днес Ясен Тодоров отчете, че задържането на Семерджиев е станало пред очите на медиите и че особено важно в случая е работата по горещи следи за събирането на доказателства, които са били подложени на експертен анализ. И не пропусна да отбележи рекордното приключване на разследването - за по-малко от 4 месеца. 

На специално свикана пресконференция наблюдаващият прокурор даде подробности и обясни защо на Семерджиев са повдигнати пет обвинения. Две от тях са за произшествието от 10 юни и са за управление на МПС след употребата на дрога и с фалшива книжка, издадена уж от Швейцария. Тогава Семерджиев е бил спрян за проверка заради превишена скорост. Дрегерът е отчел положителна проба, а екип от СДВР е искал да го отведе за вземане на кръвна проба, но той скочил в колата и потеглил с мръсна газ. Подгонили го, но не са успели да го стигнат.

По-късно джипът е бил спрян от движение и е била отнета книжката на Семерджиев. Той не е имал право да ползва регистрационните табели на колата и е сложил други - фалшиви, като продължил да кара. Затова е обвинен за управление с фалшиви номера. Освен това аудито Q7 е управлявано отново след употреба на наркотици.

Установено е, че във фаталната нощ се е движил по бул. "Черни връх" със 166 км при разрешени 50 км/ч и е държал метамфетамин в джипа, заради което му е повдигнато обвинение. Карал е на къси светлини, наближил кръстовището със същата скорост, като мястото е силно осветено. Таксито, в което се е ударил, се е движило в противоположната посока и било пометено от Семерджиев. От удара джипът се е отклонил и е ударил първата пешеходка на 22 г. с висока скорост. Тялото й е било притиснато към металната решетка на оградата. Колата е продължила движението, като е връхлетяла върху асансьора на метрото, разцепила се е и е ударила фатално другата жена.

От камерите за видеонаблюдение се вижда как на 17-ата секунда Семерджиев изскача от джипа и побягва, като едната му маратонка остава в нея. Остават и телефон, връзка ключове и дрога. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, освен това е избягал, вместо да се опита да помогне на пострадалите.

Георги Семерджиев е причинил и големи материални щети.

Заради всичко това случаят е квалифицирано като особено тежък и обществено опасен заради пренебрежителното отношение към закона и обществените норми, обобщи наблюдаващият прокурор. 

Материалите по делото са събрани в 23 тома, направени са няколко огледа, претърсвания и изземвания, разпитани са близо 80 свидетели, сред които и полицейски служители, разгледани са и становища на вещи лица. 

От задържането си до момента Георги Семерджиев не е изразил съжаление за стореното. Психиатричната експертиза показва, че е бил вменяем по време на катастрофата и може да носи наказателна отговорност. ДНК материал от скоростния лост, волана и предната лява врата съвпадат с този на Семерджиев и доказват, че той е управлявал автомобила, посочиха още от прокуратурата.

За това провинение законът предвижда от 5 до 20 г. затвор.

НСлС е поискала от "Вътрешна сигурност" към МВР доклада за полицейски чадър над Семерджиев, обясни Ясен Тодоров. Разследването обаче все още е в начален етап, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

23.11 2022 в 12:56

Щом такива себепохвали от прокуратурата, значи делото е оплескано и после съдът ще е виновен, че е пуснал маймуната на свобода.