Двама от осъдените убийци на студента Стоян Балтов изчезнаха

Ивайло Анев 29 декември 2014 в 20:12 20731 31

Двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов са изчезнали, съобщава сайтът Правен свят.

На 23 декември Вили Георгиев и Светлозар Стоилов не са намерени на посочения адрес и са обявени за общонационално издирване – в затвора е само Александър Данаилов.

На 22 декември ВКС потвърди присъдата на Софийския апелативен съд (САС) за убийството на Стоян Балтов. Така окончателно отговорност за смъртта на студента от преди 6 години ще понесат тримата обвинени младежи, които получават по 18 години затвор.

Още същият ден от прокуратурата са разпоредили на служители от "Съдебна охрана" да приведат тримата в затвора. На адресите, обаче, е бил открит само Александър Данаилов. Другите двама не били намерени.

Прокуратурата си е свършила работата, защото е постигнала осъдителна присъда говорителят на ВКП Малина Александрова. Тя потвърди, че прокуратурата е била уведомена от "Съдебна охрана", че двамата осъдени не са открити.

Информацията за изчезването им би трябвало да бъде разпространена от Министерството на правосъдието, тъй като "Съдебна охрана" и затворите са към тях, посочи Александрова. На 23 декември сутринта двама прокурори са уведомили СДВР за изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов и двамата са обявени за национално издирване.

20–годишният Балтов беше убит на 5 декември 2008 г., около 3:00 ч. през нощта, пред дискотека "Амнезия" в Студентския град. За умишлено убийство по особено жесток начин с нанасяне на удари с тъпи и твърди предмети пред съда отговарят Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов.

Александър Данаилов и Светлозар Стоилов бяха с наложени от Софийския градски съд мерки за неотклонение "парична гаранция" и забрана да напускат страната. Вили Георгиев бе с мярка "подписка", на него не е била издавана забрана за напускане на пределите на България.

На първа инстанция Вили Георгиев беше оправдан, а останалите двама подсъдими - Александър Данаилов и Светлозар Стоилов получиха по 18 години затвор, след като съдът отчете, че доказателствата срещу двамата са неоспорими. Втората съдебна инстанция откри доказателства за вината на роденият през 1989 Георгиев и му даде присъда от 18 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!