Общо 36 години затвор получиха убийците на Стоян Балтов

Юлиан Христов 19 юли 2013 в 12:22 3960 4

Прокуратурата поиска 20 г. затвор за убийците на Стоян Балтов
Прокуратурата поиска 20 г. затвор за убийците на Стоян Балтов

Двама от подсъдимите за смъртта на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия“ в Студентски град през 2008 година, бяха признати за виновни. Александър Данаилов и Светлозар Стоилов получиха по 18 години затвор, след като съдът отчете, че доказателствата срещу двамата са неоспорими.

Съдия Петя Крънчева, която ръководи съдебния състав, постановил присъдата, коментира че целият състав от петима души е бил единодушен за вината на двамата. Доказателствата с категоричност доказвали това, че Александър и Светлозар са пребили с особена жестокост 20-годишният тогава Балтов, като му нанесли поредица от удари с тъп предмет, крака и ръце в областта на главата и шията. Това довело до парализа на дишането и кръвонасядания, като травмите били несъвместими с човешкия живот.

Двамата младежи ще излежат присъдите си при първоначален строг режим, като ще бъде приспаднато времето, което те са прекарали в ареста, докато течеше делото. Двамата трябва да заплатят солидарно и 600 хил. лв. на родителите на починалия Стоян, като отделно това трябва да поемат и разноските по делото, които възлизат на малко повече от 30 хил. лв.

Съдът потвърди мерките им за неотклонение – парична гаранция, съответно 6 хил. лв. за Александър и 1000 лв. за Светлозар.

По отношение на третия подсъдим – Вили Георгиев, съдът прецени, че няма доказателства за вината му. За него единствено е доказано, че е нанесъл един-единствен удар на Стоян Балтов в областта на рамото.

Родителите на Стоян Балтов отказаха да коментират присъдите срещу убийците на сина им. Единствено братът Борислав коменира, че не е доволен от присъдите. Първоначално прокуратурата поиска 20 години затвор за тримата. Борислав заяви, че иска осъдителна присъда и за оправдания Вили.

Днешното решение на съда не е окончателно и то може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews