Дрон от Китай вместо местна разработка с пари от Европа - 7 на съд заради злоупотреба с евросредства

OFFNews 21 юни 2021 в 16:10 4885 0

Седем души са подведени под отговорност за участие в престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност". 

Събраните от Специализираната прокуратура доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила над 2 млн. лв., но размерът на нанесените от дейността й щети може да се окаже и значително по-голям, съобщават от спецпрокуратурата.

Предмет на разследването са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лв.

Събраните от ДАНС и спецпрокуратурата доказателства са накарали Министерството на икономиката да предприеме процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора са прекратени, без да са отпуснати средства по тях. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Китай, а не е на фирмата на обвиняема по делото, получила европейски пари за разработването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика