Данаил Кирилов: Най-важната ни задача е падането на мониторинга

OFFNews 22 юни 2019 в 14:22 3009 4

Не би следвало да се преекспонира тази тема, но потвърждавам, че ще подам оставка, ако след 31 октомври продължи мониторингът на страната. Това обяви в предаването "Седмицата" по Дарик радио правосъдният министър Данаил Кирилов.

Преди повече от седмица министърът е заявил тази готовност пред еврокомисаря Вера Йоурова след разговор с нея във връзка с готвения от него проект за разследвания на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.

Пред водещия Кирил Вълчев Кирилов обясни, че основният проблем, за да продължава мониторингът, е доверието и затова падането на механизма е най-важната задача.

"Ние следва да дадем максимум гаранции пред другите държави за това, че имаме утвърден принцип за върховенство на правото и че се борим с корупцията", отбеляза министърът.

Според него скандалите около "Апартаментгейт" са показали вътрешната чувствителност на обществото към корупцията.

"Ние се гневим към корупцията, но не правим следващата стъпка, да повишим изискванията към самите себе си за спазването на правилата", подчерта Кирилов.

Тенденцията в нашето право е за максимализиране на отговорността на държавата и длъжностните лица посочи той, в отговор на въпроси на водещия, трябва ли длъжностните лица да плащат разходите, ако съдът приеме, че наложения административен акт е незаконен.

Темата за избора на главен прокурор бе също тема в разговора.

Според министър Кирилов президентът Радев като участник в последния елемент от тази процедура има право да заяви, че ще наблюдава тази процедура.

Според министъра прокурор трябва да заема поста на главен прокурор, но допусна възможността това да бъде и човек, който се занимава с наказателно право. Не игнорирам наказателните съдии, допълни той.

Друга важна тема в разговора бе отговорността на тримата големи в съдебната система и как да се води разследване срещу тях, ако възникне такава необходимост. Министър Кирилов обясни идеята за тази правна норма.

На директният въпрос трябва ли Лозан Панов да подаде оставка Кирилов отговори така: "Ако Лозан Панов бе целта, това щеше отдавна да се случи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

4

stanimir_13

23.06 2019 в 07:36

Що ли си мисля, че като изпозатворят тия от вас, дето крадете, като за световно мониторинга сам ще си падне.

3811

2

Toni2019

22.06 2019 в 16:05

Падане на мониторинг > Борба с корупция.

3246

1

динозавър

22.06 2019 в 15:48

Най-важната ВИ задача е падането на мониторинга. НАШАТА най-важна задача е падането на корупцията. Ето защо сме твърдо против падането на мониторинга. Аз не съм подложен на мониторинг. Шайката е подложена на мониторинг.