Британският адвокат Карим Хан стана прокурор на Международния наказателен съд

OFFNews 16 юни 2021 в 14:04 2050 0

Британският адвокат Карим Хан встъпи официално в длъжност като прокурор на Международния наказателен съд (МНС), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

51-годишният Хан положи клетва публично в централата на трибунала в нидерландския град Хага. Той бе избран през февруари в Ню Йорк от държавите, подписали Римския статут - документът, с който е основан МНС.

Хан е специализиран в областта на човешките права. Досега е бил помощник-генерален секретар на ООН и оглавяваше екипа на световната организация, разследващ престъпленията, извършени от джихадистката групировка "Ислямска държава"

На Хан предстои трудна мисия, която включва спорни разследвания във връзка с израелско-палестинския конфликт, а също разследвания в Афганистан и Филипините, отбелязва АФП.

Карим Хан смени на поста Фату Бенсуда от Гамбия. Тя получи похвали, че за 9 г. като прокурор на МНС е разширила обема на работата му, но и претърпя няколко болезнени неуспеха като оправдаването на бившия президент на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо, отбелязва още АФП.

МНС е единственият постоянен международен съд за военните престъпления по света.
.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови