Алексей Петров осъди прокуратурата посмъртно

OFFNews 16 май 2024 в 09:54 1964 0

Алексей Петров

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Алексей Петров

Вдовицата и дъщерята на убития през август 2023 г. Алексей Петров осъдиха прокуратурата за 74 000 лв., съобщи в. "Сега". Присъдата е по дело, заведено приживе от Петров, за неимуществени вреди, причинени от процеса "Октопод". 

50 000 лв. от тази сума са за неимуществени вреди от незаконното обвинение, а останалото е разходи по защитата.

Решението е на Софийския градски съд. След смъртта на Петров близките му не са отказаха от делото, заведено през 2018 г.

Отделно прокуратурата е осъдена да плати и над 3300 лв. разноски по гражданското дело.

Ако бъде окончателно осъдено, държавното обвинение ще дължи обезщетението с лихвите. От 17 април 2018 г., откогато е в сила оправдателната присъда, заради която Петров съди държавното обвинение за вреди, до днес натрупаните лихви са 48 450 лв.

Петров настояваше да получи 200 000 лв. обезщетение заради дело за присвояване и пране на пари, които беше отделено от прословутия процес "Октопод". Той беше съден за това, че през 2006 г. - 2009 г. е участвал в присвояването на 3 308 944 лв. от две дружества и в изпирането на пари в периода 2008 - 2105 г. За всичко това той беше обвинен през юли 2016 г.

Съдия Ели Анастасова отбелязва в решението си, че Петров е бил обвиняем 5 месеца преди да бъде предаден на съд. По делото свидетелства адвокат Ина Лулчева, която защитаваше Петров. Тя припомня, че срещу клиента ѝ са образувани куп дела. Заради делото, което било свързано с търговската му дейност, отношенията с бизнес партньорите му се развалили, той се чувствал потиснат, страхувал се, че делата никога няма да приключат. Освен това Петров имал проблеми и в създадения от него Съюз за стопанска инициатива на гражданите.

Адвокат Лъчезар Таков също свидетелства по делото. Той разказва, че е познавал Петров от 1989 г., когато постъпил като юрисконсулт в отряда на баретите, чийто началник група бил Петров. Процесът се отразил тежко върху емоционалното състояние на бившата барета, който бил горделив човек с високо мнение за себе си.

В този период Петров започнал и преподавателската си дейност в Пловдив, като същевременно преподавал и в УНСС. Притеснявал се да преподава на студентите, предвид привличането си като обвиняем, много от бизнес партньорите му в Съюз за стопанска инициатива на гражданите започнали да напускат, Петров се затворил в себе си, ограничил социалните си контакти, скарал се с най-близките си роднини, променил се и се отчуждил.

В решението на градския съд се посочва още, че Петров е бил преподавател в два университета и обвинението накърнило преподавателския му престиж и репутация. От съда се аргументират и с това, че бившата барета е известна обществена фигура и широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение сериозно е засегнало в негативна степен авторитета на Петров в обществото.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно. То може да се обжалва пред Апелативния съд, тъй като СГС не приема цялата им претенция за 200 000 лв. неимуществени вреди.

Алексей Петров беше убит на 16 август по обяд с два куршума в главата и гърба, докато се разхожда в кв. "Драгалевци". При покушението бе простреляна и жената, с която Петров бил в планината.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София