Акушерката: Не съм виновна. Моля ви, освободете ме

OFFNews 30 април 2015 в 10:59 12646 20

Акушерката: Не съм виновна. Моля ви, освободете ме

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Акушерката Емилия Ковачева, била 4-дневното бебе Никол в "Софиямед".

Не съм виновна. Моля ви, освободете ме. Това каза пред съда акушерката Емилия Ковачева, преди да бъде обявено решението на Апелативния съд в София, който я остави за постоянно в ареста.

За да изразят подкрепата си, в съдебната зала днес дойдоха и двете дъщери на Ковачева.

Адвокатът на акушерката Владислав Янев представи нови доказателства по делото, сред които удостоверение за наследствена пенсия, която получават децата ѝ, извадки от работния ѝ график, които показват, че обвиняемата системно е работила повече часове от позволеното.

Според защитата над Ковачева е наложен медиен натиск заради видеото, разпространено неправомерно в интернет. Според адвоката "опит за убийство" е завишено обвинение. Той смята също, че и съдебната охрана, с която водят клиентката му, е завишена и това не се отразява добре на подзащитната му. 

Янев каза, че не е гледал записа от инцидента. Той обаче коментира твърденията на прокуратурата, че ударите по бебето са нанесени със стъклено шише. Според адвоката от записа не може да се прецени какво е шишето.

До момента обвиняемата е неосъждана, живее с възрастните си и болни родители и с двете си дъщери. Семейството е с ниски доходи - по 271 лв. на член от семейството.

Според защитата липсват предпоставки за най-тежката мярка за неотклонение и затова иска тя да се замени с по-лека. Адвокат Янев е категоричен, че не съществува опасност клиентът му да се укрие или да извърши друго престъпление. Психическото и здравословно състояние на клиента му е такова, че се нуждае от изследвания и след това, ако е необходимо, да бъде проведено лечение, което е невъзможно в условията на ареста.

Според прокуратурата мярката за неотклонение на обвиняемата не трябва да бъде променяна, тъй като са налице безспорни факти. Малката Никол е  безпомощна, ударите са нанесени с особена жестокост, получените травми са болезнени и мъчителни за бебето. Безспорен е и фактът, че акушерката е причинила увреждания на детето и доказателствата за това са "солидни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!