Ако кандидатурите за главен прокурор са слаби, може и да не се стигне до избор

OFFNews 07 юни 2019 в 09:31 2643 0

Боян Магдалинчев

Надявам се да се появят кандидати за длъжността главен прокурор, които да са професионалисти. Ако се появят слаби кандидатури за поста главен прокурор, може и да не се стигне до избор на 14 ноември.

Това коментира в интервю за БНР представляващият ВСС Боян Магдалинчев по повод предстоящия избор на наследник на Сотир Цацаров.

Процедурата по избор започва на 15 юли, а кандидатите ще са ясни до 29 юли. Право да номинират кандидати имат министърът на правосъдието и най-малко трима членове от прокурорската колегия. Магдалинчев изрази очакване да има поне две кандидатури и истинско съревнования между тях.

Магдалинчев припомни, че след 10 ноември 1989 година никога главният прокурор не е бил фигура от прокуратурата.

По думите на представляващия ВСС гаранцията за това, че избраният е най-добрият и най-независимият, се дава не само по номинацията на тази личност, но и по отношението, което обществото ще има към нея.

"В закона е разписано, че има възможност неправителственият сектор, висши учебни заведения, отделни личности да вземат отношение към кандидатурата на определени лице, което е номинирано за главен прокурор. Комисиите по професионална етика към прокурорската колегия и комисията за атестиране и конкурсите проверяват всички тези неща и излизат с доклади преди да започне изборът. Тези доклади се обсъждат и се внасят за обсъждане от колегията преди да започне самият избор. Октомври месец те трябва да бъдат публикувани и затова изборът ще бъде чак на 14 ноември", обясни той.

Боян Магдалинчев коментира като странни думите на заместник главния прокурор Иван Гешев, че сега ще започне купуване на магистрати: "Не ми и минава през акъл такова нещо. Това са големи избори в системата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!