6 месеца българската прокуратура разследва за шпионаж тримата арестувани във Великобритания

Орлин Русев е поръчвал следенето на Христо Грозев в България

OFFNews 15 август 2023 в 20:36 4840 3

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова

Снимка FB

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова

Във връзка с публикуваната от медиите в Лондон информация, че български граждани са задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Русия, Софийската градска прокуратура съобщи днес, че "ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс".

Досъдебното производство е образувано през март 2023 г.

"За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция Национална сигурност. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности" - заявиха от пресцентъра на прокуратурата.

По-рано днес Би Би Си съобщи, че трима българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са арестувани във Великобритания. Обвиняемите са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Това са Орлин Русев (45 г.), Бисер Джамбазов (41 г.) и 31-годишната Катрин Иванова.

Според източници на БНТ разследването за шпионаж на британските власти е започнало още през лятото на миналата година, а тримата - Русев, Джамбазов и Иванова, са били под наблюдение няколко месеца преди задържането им. По това разследване е присъединен сигнал на разследващия журналист Христо Грозев, подаден в началото на януари - събрани са данни, че Орлин Русев е поръчвал на българи да следят движенията и действията на Христо Грозев, когато журналистът е в България.

Същевременно тази вечер българското външно министерство обяви, че "до този момент властите във Великобритания не са се обърнали към Посолството на България в Лондон" във връзка с конкретния случай с арестуваните българи.

"Местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице. В този смисъл, при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му. Министерството на външните работи остава в постоянен контакт с българското посолство в Лондон и следи случая" - заявиха още от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

15.08 2023 в 22:09

Българската прокуратура е най-разследващата прокуратура.
Нещо като:
Съветските часивници са най-бързите в света.
Съветските микропроцесори са най-големите в света и т.н.

22548

1

dolivo

15.08 2023 в 21:53

и те разследвали, но никой не ги е питал

и англичаните за мааалко са ги изпреварили в резултатите, разбира се
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки