Трима българи са арестувани във Великобритания по подозрения в шпионаж в полза на Русия

OFFNews 15 август 2023 в 13:50 6567 6

троица
Отляво надясно: Орлин Русев (45 г.), Катрин Иванова (31 г.) и Бисер Джамбазов (41 г.).

Трима българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са арестувани във Великобритания и обвинени в рамките на мащабно разследване за пробив в националната сигурност на кралството, съобщи Би Би Си.

Обвиняемите са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Обвинението срещу тях е, че са притежавали фалшиви документи за самоличност. Става дума за паспорти, лични карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Тримата са арестувани по силата на Закона за служебната тайна от детективи за борба с тероризма към полицията в Лондон, която отговаря за шпионажа на национално ниво.

Това са Орлин Русев (45 г.), който живее в Норфолк, Бисер Джамбазов (41 г.) в северозападен Лондон и 31-годишната Катрин Иванова, регистрирана на същия адрес с Джамбазов.

Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на различни длъжности и живее в редица крайградски имоти.

Русев има бизнес контакти в Русия. През 2009 г. се премества във Великобритания и в продължение на 3 г. работи като техник в сферата на финансовите услуги. В профила му в LinkedIn е посочено, че е собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване, което включва и подслушване. Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмут, твърди, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка. Мъжът е шофьор на линейка, а жената се определя в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около 10 г., е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаването им с "културата и нормите на поведение в британското общество".

Според български държавни документи в интернет те са работили и в избирателни комисии в Лондон.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват, че са им носили пайове и сладкиши като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казват, че детективите са прекарали доста време в претърсването му, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания. Полицията за борба с тероризма говори публично, че все по-натрапчива е версията за заплаха за националната сигурност и шпионаж в полза на Русия. Те са подхранвани от няколко инцидента от последните години, свързани с операции на руското разузнаване във Великобритания.

През 2018 г. руски шпиони се опитаха да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Уилтшър, като използваха смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок". Двойката, както и отзовалият се на място детектив Ник Бейли, бяха лекувани в болница и за малко не умряха.

По-късно същата година местната жителка Доун Стърджис, която не е свързана със Скрипал, умира след като е изложена на въздействието на нервнопаралитичното вещество, което е било оставено в Уилтшър в шишенце от парфюм.

През 2006 г. бившият служител на руското разузнаване Александър Литвиненко беше отровен от руски шпиони в Лондон, изброява Би Би Си.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви пред БНТ, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи. Той обясни, че според британската практика, ако при ареста те самите, не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, желанието им се уважава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

4

Владè

15.08 2023 в 17:14

Мязят на мингяни. Гóрко Обединено Кралство щом тия го бутат( аристуфани заръд опит да бутнат царщината- цитат).

1236

3

БотоксПутю

15.08 2023 в 14:59

Още едно доказателство, че България не е неприятелска страна за Русия.

12761

2

cepcem

15.08 2023 в 14:30

Ахаха.. "българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи"

Има си хас. Пробитите ни служби някой да ги уведоми предварително.
Обаче те си знаят, че чакат от умрел писмо и са готови с версия: "...ако при ареста те самите, не пожелаят"

Еди вид, те, британците, така си правят, по принцип.

Ако бяха уведомени предварително за ареста, тия тримцата продажници щаха да са хванали крака още преди седмица за матушката.

89

1

bat.galin

15.08 2023 в 14:07

да ги разменим !
за льотчика, късопишков и нинова !
раностойно е и мисля, че ще се навият лесно - за какво са съюзниците иначе...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика