Създателят на SpaceX ще прави световен сателитен интернет

ОFFNews 20 януари 2015 в 10:17 36082 1

Елон Мъск (Elon Musk), собственикът на частната космическа компания SpaceX и производител на електромобилите Tesla Motors, планира да създаде и световен сателитен интернет.

"За да се изпълни проекта, ще трябва да се изстрелят в орбита четири хиляди спътника като цената ще бъде повече от 10 млрд. долара", заяви Мъск в интервю за Блумбърг.

"Екипът на проекта се намира в Сиатъл, първоначално персоналът ще се състои от 60 експерти, а след 3-4 години броят на участниците в проекта ще се увеличи до хиляда души, които ще работят и за други космически проекти - ракетите SpaceX Falcon и космическите транспортни апарати Dragon", каза Мъск.

Той възнамерява да осигури достъп до Интернет, дори за такива области, където достъпът до мрежата е силно ограничен. Елон Мъск не уточни как ще се реализира двупосочната комуникация, необходима за пълен достъп до Интернет. Потребителите на сателитната мрежа ще трябва не само да получават сигнала от орбита (какъвто е случаят с системите GPS), но и да изпращат обратно сигнал.

Бизнесменът не разкрива кои фирми са готови да подкрепят проекта му и дали има разработки в областта на оборудването за потребителите, което да работи в новосъздадената сателитна мрежа.

За първи път бизнесменът разказа за проекта пред The Wall Street Journal през есента на 2014 година. Освен това, той предвижда да изгради завод за производство на спътници. Намеренията на Мъск са с приходите от програмата в бъдеще да финансира създаването на марсианска колония - най-амбициозният проект на предприемача, чието начало е насрочено за 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!