Новите OLED телевизори на Samsung – визуална наслада и център на умния дом

Павлин Луканов 28 септември 2023 в 09:30 25272 0

Samsung OLED TV

Снимка Samsung

Новите OLED телевизори на Samsung – визуална наслада и център на умния дом

Процентът на домакинствата у нас, в които няма телевизор, най-вероятно е пренебрежимо малък, което е съвсем нормално. Този тип устройства са неразделна част от живота ни през последните десетилетия, като в годините, разбира се, търпят и значителна еволюция.

Едно нещо обаче е неизменно през последните 17 години, а именно лидерът по доставки на телевизори в световен мащаб. Става дума, естествено, за Samsung, която запазва титлата си и през 2022 г., а данните идват от агенцията за пазарни проучвания Omdia. През тези години са реализирани редица иновации, включително телевизора Bordeaux през 2006 г., с който се отбеляза масовото навлизане на LCD телевизори с изискан дизайн и олекотен корпус. След това през 2009 г. се появява първият LED модел на компанията, а през 2011 г. и първият смарт телевизор.

Идва ред на първият QLED телевизор през 2017 г., последван от QLED 8К в следващата година и въвеждане на Micro LED технологията през 2021 г. Паралелно с това, компанията има и лайфстайл предложения в лицето на The Serif, The Frame, The Sero, The Premiere и The Freestyle.

OLED съвършенство в съвременен дизайн и с отлични картина и звук

Стигаме и до OLED технологията, която вдига значително качеството на картината, а в случая разглеждаме конкретно двата най нови такива модела налични у нас, Samsung OLED 4K Smart TV S90C и S95C. С избора на, който и да е от двата модела, предлагащи се с диагонали 55“, 65“ и 77“, ще получите високо качество на картината и звука, елегантен дизайн и разширени функционалности, включително с множество смарт опции.

Нека обаче да започнем с дизайна, тъй като той вече е сред основните аспекти при избор на телевизор. Това е съвсем нормално, все пак нали искаме този уред да изглежда добре, наред с това да предлага отлична картина. В това отношение новите OLED модели на Samsung има с какво да ви впечатлят. При S95C е заложено на Infinity One дизайн, включващ изключително тънък профил и елегантна стойка с подвижен модул Slim One Connect, в който са поставени портовете. Що се отнася до S90C, тук е използван LaserSlim дизайн, отново с тънък панел, но в случая прилепен в задната част основен модул. И двата модела пасват идеално в концепцията за съвременния изискан интериор на дома, като могат да станат отлична част от обзавеждането, без да изобщо да са натрапчиви.

Преминаваме към следващата черта на телевизорите, която дори е от може би най-голямо значение, а именно качеството на картината. Вече стана ясно, че е заложено на OLED панели. Какво обаче означава това на практика? OLED технологията позволява постигането на ненадминато наситени нюанси на черното, чисто бяло и пълна гама от живи и ярки цветове. Това е възможно чрез използването на самосветещи светодиоди. На практика така ще видите всички детайли от картината – дори най-тъмните зони, които са монотонни с по-старите технологии, стават видими. Ще разпознавате какво се крие в сенките и ще виждате цветовете така както не сте си представяли досега, реалистични и наситени, пресъздаващи красотата на визуалните творения.

За обработката на картината се разчита на Neural Quantum Processor 4K, който предоставя 4K резолюция и разчита на 20 невронни мрежи за оптимално пресъздаване на съдържанието. Той поддържа и разнообразни технологии за подобряване на изживяването, включително Color Mapping за изразяване на цветовете най-близко до възприемането от човешкото око, 4K AI Upscaling за подобрение от сигнали с по-ниско качество, Brightness Booster за допълнителна яркост и подобрен контраст, както и EyeComfort за оптимизиране към очите на всеки един потребител.

Както и сами можете да се убедите, чрез тези решения ще разчитате на ярка и контрастна картина. По този начин ще се насладите на величествените пейзажи и бързите екшън сцени във филмите и сериалите, без загуба на качество и директно в хола или спалнята си.

Картината обаче не е завършена без наличието на адекватно озвучаване, което да допълни цялостното изживяване. Тук Samsung отново залага на процесора Neural Quantum Processor 4K, който работи и за обработката на звука. Актуалните OLED модели могат да се похвалят с решения като Samsung Object Tracking Sound и Q-Symphony с Dolby Atmos. Първата функция от тях е свързана с пресъздаването на реалистичен звук, който следва движението от екрана, така например преминаването на бърза кола от единия край на екрана до другия ще е следвано и от съответния звук. Освен това разговорите от различните части на картината ще се усещат от мястото, от което се провеждат. Що се отнася до Dolby Atmos, тази известна звукова технология гарантира високото качество.

В крайна сметка с новите OLED телевизори можете да се насладите както на музиката от любимите си филми и сериали, така и на гласовите разговори, но и на ефектите, които звучат още по-реалистично. Можете да се потопите изцяло в атмосферата, благодарение на зашеметяващата картина и реалистичният звук.

И една бърза вметка, OLED моделите са отлично решение и за запалените геймъри сред вас. Това е така, тъй като те включват технологията Motion Xcelerator Turbo Pro за честота на опресняване до 144 херца при 4К резолюция, което е отлично постижение в игрите. Така получавате плавен геймплей без накъсване и размазване на картината. От компанията въвеждат също така Game Bar, с който по време на игра да правите промени в настройките. Така освен да се наслаждавате на видео съдържание, можете винаги да се забавлявате и с любимите си игри.

Разширени функционалности и умен дом

И тъй като в случая става дума за смарт телевизори, няма как да подминем разширените функционалности на новите OLED модели в това отношение. Те разчитат на операционна система Tizen, която предлага много възможности, бърз интерфейс и поддръжка за приложения. Tizen включва Smart Hub, за лесно инсталиране на добавки, както и раздел от интерфейса, в който ще откриете препоръчано или запазено съдържание, включително с възможност да възобновите гледането на вече започнат филм или епизод от сериал. Доста удобна опция, която пести време на ежедневна база.

Отвъд това, често гледаме съдържание на смартфона си, като филми или сериали, както и разглеждаме снимки или слушаме музика. С функцията Multiview на телевизорите можете да дублирате картината директно на големия и качествен OLED екран, а така получавате всички детайли и можете да гледате заедно с останалите около вас.

И тъй като около нас има все повече смарт джаджи, няма как да пропуснем този важен аспект от ежедневието. В това отношение телевизорите на Samsung са свързани с платформата SmartThings. С нея можете да добавяте безпроблемно устройствата и уредите от дома си и да следите например температурата във фурната, данните от различни сензори, пречистватели, умно осветление и дори да управлявате някои аспекти в зависимост от свързаното устройство. SmartThings има широка съвместимост с разнообразни смарт джаджи благодарение на Home Connectivity Alliance, чиито членове са редица големи технологични брандове.

Финални думи

Вече споменахме, че Samsung е дългогодишен лидер в производството на телевизори с редица иновации в полза на потребителите, предоставяйки отлична комбинация от качество, функционалност и дизайн.

Конкретно новите OLED модели могат да се похвалят с доста стилна визия, тъй като панелите им са изключително тънки, а силуетите им са изискани и се вписват в съвременните жилища. Към това добавяме очакваното високо качество на картината, което постигат OLED панелите, включително с отлично пресъздаване на черния цвят и на високи нива на контраст и яркост. Налична е също така повече от адекватна звукова система с технология Dolby Atmos.

И за да завършим цялостната картина, с платформата SmartThings за връзка с разнообразни смарт устройства, телевизорът ще заеме централна роля и в следенето на информацията от тези устройства, както и ще ви даде възможност да управлявате някои от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика