Зоран Заев: Борисов е голям приятел на Македония

OFFNews 02 май 2017 в 20:05 6636 0

Република Македония няма да бъде двунационална държава. Няма да променям държавните символи. България винаги е имала принципна позиция и приятелско отношение към нас. Това заяви специално за агенция БГНЕС лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев.

"Очаквам в Македония демократичните процеси да се движат съгласно Конституцията, правилника за работа на Народното събрание /НС/ и законите на Република Македония. Това означава новоизбраният председател на НС да получи печатите, да бъде обявен за избран в Държавен вестник и след това да пусне писмото до президента Георге Иванов за даване мандат на новия кабинет. Това са нещата, които всеки нормален човек иска в нашата Македония. Това обаче е възможно с много търпение, защото нашият политически опонент не е готов да предаде властта и днес в НС имаше обструкция от тяхна страна - новият председател да започне да изпълнява задълженията си. Опонентите ни осъзнават, че има демократично избран председател. Поздравления дойдоха от целия свят - от ЕС, от САЩ. Но за съжаление, не мога да кажа, че няма да правят пречки, но въпросът ще бъде решен чрез законни процедури", заяви Заев.

Той категорично заявява, че България е приятел на Македония.

"България е приятел на Македония. И тук няма никакъв спор. Бойко Борисов като бивш и бъдещ премиер се обади и на мен, и на Никола Груевски. Това е демонстрация за загриженост за Македония и всички нейни граждани. Това е приятелско отношение. Имаше желание за помощ от негова страна и аз лично съм благодарен за това отношение от страна на един голям приятел на Македония и бъдещ премиер", добави лидерът на СДСМ.

Заев посочва и че уважава правото на протест.

"Република Македония няма да бъде двунационална държава, тя ще си остане такава каквото е. Никой няма да налага чужди интереси. По отношение на "Тиранската платформа" - там става въпрос само за преговори между политическите партии за сформиране на правителство. Всичко, което ще прави правителство ще бъде в интерес на всички нейни граждани и Република Македония. Подобряването на отношенията със съседите, с България включително, която е един голям приятел на Македония. Ще работим за демокрацията и правовата държава. Вярвам, че и всички наши съседи очакват нормализация на ситуацията у нас и подобряването на двустранните отношения. В декларацията на албанските партии има и една спорна точка и ние ясно казахме, че не сме съгласни с нея. Те искат да започне дебат за държавните символи на Република Македония - за знамето, герба и химна. Ние не може да спрем дебатите, но ние сме против тази промяна", категоричен е Заев.

Той категорично се обявява и срещу промяната на конституционното име на страната - Република Македония. Според него дебатът по тази тема служи за алиби на ВМРО-ДПМНЕ, за да не предаде властта на новото парламентарно мнозинство.

"Роден съм недалеч от българската граница. Всичко, което имам е Македония и няма да предавам националните интереси. Македония е родина на македонците и на другите общности - знаете тук имаме българи, има сърби, роми, власи, турци, имаме и албанци. Тя е наша родина. В бъдеще ние сме длъжни да си сътрудничим, както това правехме и в миналото", заявява още лидерът на СДСМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!