Жените добре дошли вече и в морската пехота и спецчастите на САЩ

Николай Големанов 04 декември 2015 в 11:27 3051 5

Ащън Картър

Снимка Архив

Ащън Картър: Няма да има изключения, стига да покриват изискванията.

Министърът на отбраната Ащън Картър обяви в четвъртък вечерта, че открива всички длъжности във всички бойни части за жени, съобщава „Вашингтон пост“.

Решението е взето след години проучвания и дискусии за ролята на жените в армията. В специална декларация на президента Обама то е наречено „историческа стъпка напред“.

Сега жените ще могат да служат в елитни части, каквито са например „тюлените“ към военноморския флот, и различни подразделения на специалните сили в армията. За дами е открит и достъпът до морската пехота, ударна сила, която много офицери открито настояваха да остане 100% мъжка.

„Няма да има изключения", подчерта Картър. "Това означава, че стига да са квалифицирани и да отговарят на изискванията, сега жените ще могат да допринасят за нашите мисии по начини, по които по-рано не им беше позволено.“

Картър поясни, че всички висши командващи в армията, флота, ВВС и спецчастите са препоръчали някои бойни постове, например картечари, да останат само за мъже. По този повод е репликата му „без изключения“.

Обявената промяна идва след 3 години експерименти в Пентагона и след нови пробиви на жени към кариера във въоръжените служби. По рано тази есен лейт. Шей Хейвър и кап. Кристен Грийст станаха първите жени, завършили някога изтощителното армейско Рейнджърско училище във форт Бенингс, щата Джодрджия.

В Пентагона обаче все още предстои дискусия как точно дамите да бъдат интегрирани в елитните части.

На службите е даден 30-дневен срок, за да представят на Картър планове как ще приложат промяната на практика. По закон военните трябва да съобщят официално това и на Конгреса.

Пътят към промяната започна през януари 2013 година, когато Леон Панета, тогавашен шеф на Пентагона, отмени дългогодишната забрана жените да служат в елитни бойни отряди. Той определи срок до тази есен за проучване на въпроса.

Около 220 хиляди, поясни Картър, са местата в армията (около 10% от всичките), които бяха недостъпни за жените до вчера. Други 110 000 вече са открити от 2013-та насам, като сред тях е и кариерата на артилерийски офицер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови