Обама издигна номинации за нови шефове на Пентагона и ЦРУ

07 януари 2013 в 23:05 1527 0

С номинациите на Хейгъл и Бренън за двете ключови силови ведомства Обама показа, че е готов за конфронтация с Конгреса. Снимка: БГНЕС
С номинациите на Хейгъл и Бренън за двете ключови силови ведомства Обама показа, че е готов за конфронтация с Конгреса. Снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама номинира бившия сенатор републиканец Чък Хейгъл за нов министър на отбраната и своя съветник по въпросите на борбата с тероризма Джон Бренън за нов директор на ЦРУ.

С номинациите на Хейгъл и Бренън за двете ключови силови ведомства Обама показа, че е готов за нов рунд от конфронтацията с Конгреса, коментира Би Би Си.

Номинацията на бившия сенатор Чък Хейгъл за министър на отбраната най-вероятно ще предизвика критични изказвания от страна на Републиканската партия.

Досега 66-годишният ветеран от войната във Виетнам е обвиняван от републиканците, че е твърде критичен към Израел и прекалено дипломатичен по отношение на Иран.

"Хейгъл е лидерът, който нашите войници заслужават. Той е посветил целия си живот на гарантирането на сигурността на страната. Той разбира, че Америка е по-силна от всякога, щом действа заедно със своите съюзници. В нашето правителство Чък Хейгъл ще е символ на двупартийната традиция, която ни е толкова необходима“, отбеляза от своя страна Барак Обама.

В същото време президентът похвали и неуморната работа на Джон Бренън в борбата срещу тероризма.

Бренън оглави Националния център за борба с тероризма след атентатите на 11 септември 2011 г. и ще заеме мястото, овакантено от Дейвид Петреъс след скандала, довел до оставката му.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови