Ексклузивно Тежка катастрофа на сръбски автобус с деца на АМ Тракия: има ранени

Жени на руски военни от Бурятия си искат обратно мъжете, които воюват в Украйна

Красимир Крумов Последна промяна на 29 юни 2022 в 09:57 2539 0

Съпругите на бурятските бойци от Руската армия са записали видео, в което искат да върнат мъжете им от Украйна

Снимка OFFNews / Люди Байкала

Съпругите на бурятските бойци от Руската армия са записали видео, в което искат да върнат мъжете им от Украйна

Жените на военнослужещите буряти в руската армия са се обърнали към ръководителя на Автономна република Бурятия Алексей Циденов с искане да върнат у дома мъжете им, които от януари воюват в Украйна. За това съобщи в профила си във фейсбук порталът “Люди Байкала”. Бурятските съпруги са записали и видео с призива си.

“Уважаеми Алексей Самгуевич, ние, членовете на семейства на военнослужещи от Пета отделна гвардейска червенознаменна Тацинска танкова бригада от военно поделение 46108 се обръщаме към вас с молба. Нашите близки военнослужеши от поделение 46108 през януари 2022 година напуснаха мястото на постоянната си дислокация за учения в Беларус. По-нататък от 24 февруари участвт в спецоперация на територията на Украйна.

Военната част 46108 е задействана на предните позиции практически в продължение на пет месеца. Военнослужещите са изтощени морално и физически. Всички са с ранявания от лека или седна степен. От януари 2021 година до настоящия момент войниците се намират в полеви условия много от тях имат простуди и заболявания, нуждаят се от медицински изследвания, предвид продължителното пребвиваване в тежки военни условия.

Молим да обърнете внимание, че много от военнослужещите не са ползвали отпуск повече от година. Молим да бъде разгледан въпросът за замяна или ротация на военнослужещите от Пета отделна гвардейска червенознаменна Тацинска танкова бригада с други, не задействани до този момент във военната операция лица и военни формирования. Молим да бъдат заменени нашите близки и да бъдат изпратени в мястото на постоянната им дислокация в Република Бурятия.”Според сайта “Люди Байкала” за три месеца от началото на войната в Украйна смъртността сред мъжете на възраст до 30 години в най-бедната република на Руската федерация е скочила четири пъти. До 12 юни сайтът е събрал имената на 184 загинали в Украйна бойци от Бурятия. На четвъртия месец на войната републиката е на второ място по брой на жертвите след Дагестан.

От изданието предполагат, че това далеч не са всички загинали, а събраните от тях имена са само онези, включени в открити източници на информация, достатъчни за да покажат една тенденция. Средната възраст на убитите в Украйна е 29 години, най-младият е на 18 - Давид Артунян от 76-а десантно щурмова дивизия, най-възрастен - 50-годишният доброволец Вячеслав Сергеев. 19.5 на сто от загиналите са офицери и сержанти, сираци са останали 90 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови