Зеленски: Украйна понася болезнени загуби в боевете за Северодонецк и Харков

Страната е получила "около 10 процента от оръжията", които иска от западните си партньори, съобщи зам.-министърът на отбраната Анна Маляр

OFFNews 15 юни 2022 в 06:42 3887 4

Володимир Зеленски

Снимка БТА/АП

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинските сили понасят болезнени загуби в боевете срещу руските войски както в град Северодонецк, така и в региона на Харков, предаде Ройтерс, цитирайки изказване на украинския президент Володимир Зеленски.

В своето вечерно обръщение той също заяви, че в този момент Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия и добави, че не може да има оправдание за страните партньорки да забавят доставките. Някои руски ракети успяват да избягнат отбраната и причиняват жертви, каза Зеленски.

Украинският президент посочи, че местните сили все още се опитват да евакуират цивилни от Северодонецк, след като Русия унищожи последния мост към града.

"Най тежките сражения, както преди, са в Северодонецк и други близки градове и селища. Загубите, за жалост, са болезнени", каза Зеленски. "Но ние трябва да се държим здраво - да се държим здраво е от такова критично значение за Донбас. Колкото повече загуби понесе врагът там, толкова по-малко сили ще му останат, за да продължи със своята агресия", добави той.

Украйна понася "болезнени загуби" и в региона на Харков, източно от Киев, където Русия се опитва да заздрави позициите си, след като наскоро беше отблъсната, каза Зеленски. "Сраженията там продължават и трябва да продължим да се бием, да се бием здраво", добави той.

Страната е получила "около 10 процента от оръжията", които иска от западните си партньори, за да воюва с руската армия на терен, съобщи късно снощи украинското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

"От оръжията, които са ни нужни, сме получили около 10 процента", каза със съжаление заместник-министърката на отбраната Анна Маляр пред украинската телевизия.

Колкото и усилия да полага Украйна, колкото и да е професионална армията ни, без помощта на западните ни партньори няма да можем да спечелим тази война", отбеляза тя. Трябва да се определят ясни срокове (за доставките), защото всеки ден забавяне е още един ден, в който е застрашен живота на украинските войници, на нашия народ, подчерта Маляр.

Не можем да чакаме прекалено дълго, тъй като положението е много трудно, заяви тя, особено в Донбас, на изток, където руснаците от няколко седмици малко по малко напредват, до момента, в който на практика ще контролират цялата Луганска област.

Маляр призова за точен график в близко бъдеще, а също западните партньор на Украйна да запазят готовността си да подкрепят финансово и военно страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

16.06 2022 в 16:09

Псето, откога руските тролове се интересуват от заглавията в западната преса?

1005

2

Блейк7

15.06 2022 в 09:13

Сашке, не се притеснявай... когато Зеленски говори тия неща той много добре преценява кой да го слуша - в случая ти и другите тролове, че да ви трепкат сърцата... ;-)
Виж какво става на юг и дали Путин се усеща как леко ще му го ....
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков