Зеленски с брифинг в метрото: Ако имаме достатъчно оръжие, ще си върнем окупираните територии

Красимир Крумов 23 април 2022 в 22:51 7744 1

Снимка Офіс Президента України

Всичко, което ни вземат, ще си го върнем обратно. И няма да бъде въпрос на осем години, както от 2014 година, а веднага. Това е въпрос на оръжие. Ако имаме достатъчно много, веднага ще започнем да си връщаме окупираните територии, заяви на пресконференция в една от станциите на метрото в Киев президентът на Украйна Володимир Зеленски.

На перона на станцията имаше над 200 журналисти от цял свят. Зеленски отговаря на въпроси за преговорите с Руската федерация, за окупираните територии, за освобождаването на децата и цивилните от бункерите в Мариупол, за партньорите от Запад.

"Путин ще отговаря за престъпленията си"

"Не ме е страх да се срещна с президента на Руската федерация - ако става въпрос за (риск от) покушение. Нямам право да се страхувам, защото нашите хора показаха, че от нищо не ги е страх. Хората спираха руска бойна техника с голи ръце. Нормалният лидер няма право да се страхува, когато става въпрос за нашата държава и независимостта ни. Аз не искам да се срещам с президента на РФ, аз съм принуден. Ако планираме по дипломатически път да решим тези въпроси. Що се отнася до това искам ли аз Путин да се изправи пред трибунал: аз съм убеден, че те ще бъдат изправени. Всички, които са издавали тези позорни заповеди за унищожаване на хора, деца, на всички. Аз съм уверен, аз вярвам. Ние знаем как се движи международният процес, как се движи международният съд, как се случва това. Това продължава с години. Ние ще почакаме. Ние ще почакаме. А ако такива като мен не дочакат, нашите деца със сигурност ще се дочакат." - заяви Зеленски.

Украйна може да напусне преговорите с Русия

По-нататъшни руски престъпления в Мариупол и т.нар. референдум в Херсонска област ще поставят край на нашите мирни преговори с Русия, съобщи президентът.

Той предупреди, че Киев ще напусне преговорите с Москва, ако Русия унищожи украинците в Мариупол, както и ако проведе "псевдореферендуми" за създаването на "псевдорепублики" в окупираните зони.

Блинкен пристига в Киев

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига в неделя в Киев, стана ясно по време на пресконференцията на Володимир Зеленски.

В състава на делегацията ще бъде и секретарят по отбраната Лойд Остин. Това ще бъде първото посещение на високопоставени американски представители в Киев от началото на войната.

От думите на Зеленски стана ясно още, че ще се обсъждат и по-нататъшните доставки на оръжие.

„Бихме искали да имаме тежко, мощно въоръжение.“ - каза той и добави, че се надява в близко време ситуацията със сигурността да позволи пътуване до Киев и на президента на САЩ Джо Байдън.

"Грешка е, че не ни взеха в НАТО"

Аз смятам, че това беше голяма грешка - да не вземат Украйна в НАТО. Макар че сега се вижда, че това само би укрепило Алианса и би било гаранция: че РФ няма да започне война. Това беше стратегическа грешка. Никой не смяташе, че ние ще издържим повече от три дни. Някои лидери дори на глас не искаха да въвеждат санкционна политика, говорейки: какъв е смисълът, ако след три дни те ще бъдат окупирани, припомни Зеленски.

За гражданите на Русия

Ако човек иска да узнае истината, ще намери начин да го направи. Не може да стои със скръстени ръце и да гледа руска телевизия, трябва да започне да мисли. Те живеят в медиен балон. Но не могат да кажат, че не са виновни - избрали са тези хора. Носят отговорност и трябва да са наясно с това, коментира президентът на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

2

Merc

24.04 2022 в 13:11

Според путлеропитеците Зеленски отдавна беше напуснал Киев.
Да , ама не.
Достоен пезидент , за разлика от нищожеството в Кремъл.