Зеленски: Руските терористи са минирали язовирната стена на Каховската ВЕЦ

OFFNews 21 октомври 2022 в 08:27 5

Володимир Зеленски

Снимка Архив БТА

Володимир Зеленски

Русия е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област - това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски пред Франс Прес, съобщава БТА.

"По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руските терористи", заяви Зеленски в традиционното си вечерно обръщение и допълни, че в случай на разрушаване на язовирната стена Севернокримският канал просто ще изчезне.

По-рано през вчерашния ден президентът на украйна е предупредил и лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но не далеч от фронтовата линия, припомня агенция Франс Прес.

Твърденията на Зеленски бяха отречени от представители на назначените от Русия власти в Херсонска област. Владимир Леонтиев, ръководител на Новокаховския административен окръг, създаден от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна заяви, че само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим. Той обвини от своя страна Украйна, че всеки ден нанася удари в региона, "и не по десет ракети, а значително повече".

Ситуацията в района е напрегната - стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия незаконно анексира и в която вчера въведе военно положение. По данни на окупационните власти  15 хиляди местни жители са били евакуирани, съобщава АП.

Твърденията и на двете страни не са потвърдени, допълва БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

21.10 2022 в 14:41

И БТА интересно се е изплющяла...

1000

4

Слънце

21.10 2022 в 10:50

за никого не е изгодно да изпуснат язовира на Каховка, от там се прехвърля водата за Крим и също за охлаждане на реакторите на атомната централа, ако изпуснат водата ще е трагедия за всички, най-малката от които е да наводнят брега към който бягат

-1650

3

ob1

21.10 2022 в 09:08

И защо дрънкат тия глупости как за Украйна било изгодно да взриви язовир?!? Че това си е нейна територия, нейна инфраструктура, нейни жители са застрашени и после нейни ще са всички щети и разходи. Такава тъпотия само руZка гнида може да измисли.

345

2

Джендо Джедев

21.10 2022 в 08:50

Класиката на "широката руска душа" - "След нас - и потоп!". В тоя случай - букално!

2099

1

Mateevk

21.10 2022 в 08:48

За Украйна може и да е изгодно, но е дваж по-изгодно за руските наглеци и лъжци да взривят стената, ако украинците ги прогонят от там и да обвинят за това тях.
 
X

Да помогнем на украинските деца!