Зеленски категорично: Бахмут не е паднал. Няма различни тълкувания на думите ми

OFFNews 21 май 2023 в 14:20 4679 21

Бахмут

Снимка УНИАН

Бахмут

След противоречивата информация, дошла именно от украинския президент Володимир Зеленски, че Бахмут е превзет и "вече е в само в сърцата на украинците", държавният глава категорично заяви, че към днешна дата Бахмут "не е окупиран от Русия".

По-рано днес на въпрос по време на срещата му с американския президент Джо Байдън дали градът остава под контрола на ВСУ, Зеленски отговори: "Не мисля. Днес е само в сърцата ни" и добави, че от града не е останало нищо. Малко след това говорителят му Сергей Никифоров го опроверга. 

Сега обаче - по време на речта си преди края на срещите на Г-7 в японския град Хирошима, Зеленски обяви, че Бахмут не е окупиран и "няма две или три тълкувания на тези думи".

Той подчерта, че "няма да сподели точни подробности", пише Би Би Си. Президентът допълни, че войниците изпълняват "много важна мисия".

Междувременно украинският зам.-министър на отбратана Хана Маляр написа в Телеграм, че врагът не е успял да обкръжи Бахмут.

"Напредването на нашите войски по фланговете, което все още продължава, затруднява противника. Нашите войски превзеха града в полуобкръжение, което ни дава възможност да унищожим окупаторите. Нашите защитници поддържат контрол над промишлени и инфраструктурни съоръжения и частния сектор на Бахмут в района на "Литак", написа Маляр. 

Националната новинарска агенция Укринформ цитира Сергей Череватий, говорител на Източната група на въоръжените сили на украинските въоръжени сили, според когото Бахмут е напълно разрушен в резултат на обстрела от руската армия, но силите за отбрана продължават да държат позиции в югозападната му част.

"Президентът беше прав - градът по същество е унищожен от лицето на земята. Врагът го унищожава ежедневно с масирани артилерийски и въздушни удари, а нашите части съобщават, че ситуацията е изключително тежка", обясни Череватий. 

Според него Русия придава прекалено голямо символично значение на Бахмут .

"Русия привлича вниманието към Бахмут, сякаш са превзели Днепър. Всъщност не са го превзели докрай. Градът е разрушен, не им носи нито военна, нито дори политическа полза. 9 месеца не могат да превземат Бахмут. Опитваме се да натискаме по фланговете, да не им даваме спокойствие и ако е възможно - да контраатакуваме", каза Череватий. 

Руското министерство на отбраната официално съобщи за превземането на Бахмут.

"В резултат на настъпателните действия на Вагнер (...) беше завършено освобождаването на града", се казва в ежедневния доклад на руското военно ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

26

Д-р Мазникуров

21.05 2023 в 22:22

Малииии, пък то Пусьо вече раздаде значките и ордените за поредното "превземане" на ... Куртово Конаре :) ! Ще има шамари и късане на пагони пак ... И рокади!

710

25

Д-р Мазникуров

21.05 2023 в 22:18

А, не е ли паднал (пак)? Ами хайде отново на щурм руZZо-шебеци :) ! За 8-ми път май че, нещо такова беще, ама взеха ми се губят :) !

2073

24

Johnny B Goode

21.05 2023 в 21:34

Многословният неграмотник отдолу, научи първо малко българска граматика, после раздавай плиткоумните си многословия наляво и надясно.
Това пълен член, запетайки, пунктоация - много ти е трудно.
Ама какво друго да се очаква, след като вожда ви декларира, че е прост и вие сте като него.

10298

22

AntiZ

21.05 2023 в 20:43

Очертава се мощна военна подкрепа за рашките от Еритрея. Тоя на видеото много "ме страхува"!

https://t.me/nevzorovtv/9003

210

21

Merc

21.05 2023 в 20:10

«За 25 лет ни разу тут не ходила в туалет. У нас негде ходить в туалет».

В Чите люди живут без канализации и выливают говно в свои же дворы.

Но вместо того, чтобы у себя канализацию проложить, они тратят миллиарды на то, чтобы такое же говно устроить в Украине.

https://twitter.com/den_kazansky/status/1660205838085103616?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm %5Escreen-name%3Anewkc14%7Ctwcon%5Es1

210

20

Merc

21.05 2023 в 20:09

Генерал Сырский
: "Мы сейчас контролируем незначительную часть Бахмута, но приближаемся к взятию города в тактическое окружение"

-1655

19

ob1

21.05 2023 в 19:55

ГРОБ-ар, какво е твоето предложение за спиране на войната?
Кисинджър не бил чут, оня бил пропуснат - айде да приемем, че е така, но това е в миналото. Какво да направим днес-утре? Или си просто от ватниците, блеещи за мир с идеята украинците да оставят на орките каквото са заели в момента? И като ми плямпаш за хуманизъм какво ти е мнението на Буча и стотиците подобни? Ето, задавам ти въпроси - кой, къде, защо избива невинни хора? Аре иди знаеш къде!