Зеленски издига Андрий Костин за главен прокурор на Украйна

OFFNews 27 юли 2022 в 10:43 1100 0

Рада

Снимка Архив

Върховната рада

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предлага на Върховната рада да даде съгласието си за назначаването на Андрий Костин, депутат от партията "Слуга на народа", за главен прокурор, съобщава "Украинска правда", позовавайки се на проекторешение, публикувано на уебсайта на парламента.

Ден по-рано събеседници на "Украинска правда" от президентското обкръжение и от фракцията "Слуга на народа" заявиха, че се разглежда кандидатурата на Костин за поста главен прокурор, но не само неговата.

Костин е юрист, бил е общински съветник в Одеса и от 2019 г. е член на Върховната рада.

Костин беше кандидат за ръководител на Специализираната прокуратура за борба с корупцията, но експерти от неправителствени организации го определиха като кандидат със съмнителна репутация.

Като ръководител на комисията по правна политика той отговаря в парламента за съдебната реформа, но именно докато Костин е начело на комисията, реформата е блокирана, а необходимите законодателни промени и предложения са изкривени, посочва "Медуза" в телеграм канала си.

На 17 юли Зеленски уволнява ръководителя на Службата за сигурност на Украйна и главния прокурор Ирина Венедиктова, като по-късно решението му е одобрено от парламента.

Ирина Венедиктова заемаше поста от 17 март 2020 г., като преди това оглавяваше парламентарната комисия по правна политика като депутат от "Слуга на народа" и беше директор на Държавното бюро за разследване (2019-2020 г.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови