Зеленски и Байдън приветстваха заповедта за арест на Путин

Броят на депортираните в Русия украински деца надхвърля 16 000, заяви украинският президент

OFFNews 18 март 2023 в 07:11 2560 5

Байдън на посещение в Киев

Снимка Getty Images

Байдън на посещение в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и заяви, че Путин е отговорен за депортирането на хиляди украински деца, предаде Ройтерс.

Вчера Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Съдът в Хага е издал и заповед за арест на детския омбудсман на Русия - пълномощника по правата на детето Мария Лвова-Белова. 

"Това е едно историческо решение, което ще даде възможност за понасянето на историческа отговорност", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Броят на депортираните деца вероятно надхвърля 16 хиляди, уточни украинският държавен глава.

Депортирането на тези деца е политика на "държавно зло, което започва точно с висшето ръководство на тази държава", заяви Зеленски.

"Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не бе наредено от човека, който е начело на държавата терорист", каза още украинският президент.

Американският президент Джо Байдън е на мнение, че заповедта за арест е основателна.

"Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че МНС не е признат и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че МНС излезе с много силен аргумент", каза Байдън пред журналисти, предаде БТА.

САЩ отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления, посочи говорител на Държавния департамент.

Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност, добави говорителят.

Това е решение на прокурора на МНС, взето независимо, въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

18.03 2023 в 12:43

380+ дни "тридневна" операция.
Разбит 60-километров конвой на път към Киев.
От 26% на под 15% окупирана Украйна.
Стотици хиляди убити и осакатени орки. Стотици хиляди избягаха в чужбина, за да не бъдат могилизирани.
Мога до Великден да изброявам за безбройните провали на гаспадаря в Путлер - най-големият провал в историята на Рашистан и СССР.

Айде, от мен да мине. Теб няма да те стрижа съвсем до голо. Ще ти оставя полумесец и петолъчка.
Или пък не - ще ти ги "нарисувам" с нож на челото както лейтенант Алдо Рейн бродираше нацистчетата в 'Гадни копилета' :)

-7195

4

vovchik

18.03 2023 в 11:46

Ако ще говорим за "пенявене", чичка, ти си на първият ред.
Там със списъчето и ножичките.
Успех!

2550

3

alfakentavur

18.03 2023 в 09:10

Една година рашистките тролчета само се пените от безсилие и пускате лафчета от втори клас голямото междучасие.

Научи ли историята, мекеренце? След края на рашистите - какво се случва с метресите им на площадите?

-7195

2

vovchik

18.03 2023 в 08:59

Носи си памперса при "ареста". За всеки случай.

2550

1

alfakentavur

18.03 2023 в 08:50

И аз не признавам Марсианския наказателен съд. Но ако марсиански фюрер избяга на Земята и го срещна някъде - няма проблем да го арестувам в името на добрите междупланетни отношения :)