Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зеленски: 30% от електроцентралите в Украйна са унищожени

От президентската канцелария предупреждават хората да се готвят за тежка зима без ток и вода

OFFNews 18 октомври 2022 в 14:00 1946 1

Зеленски

Снимка БТА

Володимир Зеленски

От 10 октомври 2022 г. насам руските удари по критичната инфраструктура в Украйна са унищожили една трета от електроцентралите, което доведе до мащабни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, съобщи президентът Володимир Зеленски в туитър.

Той подчертава, че "не е останало място" за възможност за преговори с режима на Владимир Путин.

В същото време президентската канцелария изтъква, че ако руските окупатори продължат да нанасят удари по съоръженията на енергийната инфраструктура, Украйна може да изпадне в ситуация на продължително спиране на тока.

"В близко бъдеще ни очакват трудни времена, така че всички трябва да се подготвят. Първо, да пестят електроенергия, и, второ, ако обстрелът продължи, може да се стигне и до прекъсване на електрозахранването. Разбираме, че руснаците имат за цел да сплашат населението, да прекъснат доставките на електричество, вода и топлина през зимата, така че цялото население трябва да се подготви за наистина тежка зима", допълват от президентската канцелария.

Критичната ситуация продължава да е налице в цялата страна, а регионите са зависими един от друг.

"Един регион зависи от друг. Цялата страна трябва да бъде подготвена за възможността от прекъсване на електроснабдяването, водоснабдяването и топлоснабдяването", обобщиха от президентската канцелария.

Днес Русия нанесе тежък удар по енергиен обект в Днепър. Атакувана е критичната инфраструктура в Киев и Житомир. 

Заради разрушаването на критичната инфраструктура в Украйна Полша очаква нова вълна от бежанци. Полските власти прогнозират, че с наближаването на зимата ще пристигнат до 800 000 украинци. Те отбелязаха, че неотдавнашните руски нападения са унищожили топлоелектрически централи и други обекти от критичната инфраструктура, което ще доведе до проблеми с отоплението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!