Затвориха изследователската станция на проекта HAARP

Вероника Шербанова 30 юли 2013 в 18:07 8706 16

Радарът на HAARP за изследване на йоносферата. Снимка: haarp.alaska.edu
Радарът на HAARP за изследване на йоносферата. Снимка: haarp.alaska.edu

Изследователската станция на програмата за изследване на йоносферата HAARP в Гакона, Аляска, е била затворена в началото на май. Това съобщи пред местни медии ръководителят на програмата д-р Джеймс Кийни.

Причината за това е липсата на пари за изследователската работа, обясни Кийни. По думите пътищата за достъп до станцията са блокирани, сградата е заключена, спряно е и електричеството, посочи той. Уебсайтът на изследователската станция също е спрян.

Проектът ще бъде пуснат отново след най-малко 4-6 седмици, като изследователската станция ще има нов управител.

Преди две години предупредихме, че ще се наложи станцията да бъде затворена заради проблем с бюджета, но никой не ни обърна внимание, обясни Кийни. Затварянето й е проблем и за университетите, които разчитат на данните от HAARP, каза той.

Единствената надежда за станцията на HAARP в момента е това, че се очаква през есента и зимата да завършим някои проекти за Агенцията за отбраната за изследователски проекти. Те са част от перото, за което агенцията има заделени близо 8,8 млн. долара.

Освен паричните затруднения изследователската станция се сблъсква и с някои проблеми, свързани с опазването на околната среда. Дизеловите генератори вече не отговарят на изискванията на закона за опазването на чистотата на въздуха. За да бъдат поправени те в зависимост от стандартите, ще са необходими 800 000 долара. 300 000 на месец струва издръжката на станцията, а 500 000 са необходими, за да работи тя с пълния си капацитет десет дни, уточни Джеймс Кийни.

Изследователската станция на HAARP е финансирана от Изследователската лаборатория към Военновъздушните сили и Изследователската лаборатория към Военноморските сили на САЩ.

Проектът е създаден с цел изучаване на йоносферата – най-горният слой на атмосферата. Посредством мощни антени, разположени в Гокома, Аляска, се излъчват радиовълни. Те се използват за резонансно загряване на йоносферната плазма около максимума на поглъщане. Настъпващите изменения в резултат на това активно въздействие имат, както чисто научно, така и възможно военно приложно значение. Например, за предизвикване на нарушения в работата на радарни инсталации с далечен обсег за ранно предупреждение, на радиовръзките, използващи йоносферно отражение и др. По този начин освен да се следи за измененията, които настъпват в атмосферата, може да се получи и информация с военно приложение.

Проектът HAARP обаче неминуемо е свързван и с редица теории за преднамерено създавани промени в климата, които обслужват определени политически интереси. Освен да изследва процесите в най-горните слоеве на атмосферата, според любителите на конспиративните теории излъчваните от станцията радиовълни могат да променят работата на противникови комуникации и радарни съоръжения.  

Те отиват и по-далече, като казват, че американските антени позволяват насочването на огромно количество енергия, сравнимо с това от атомна бомба, върху една определена точка от земната повърхност. По този начин според тях САЩ разполага с оръжие, което е способно да предизвика земетресения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!