HAARP - новият виновник за всичко

Вероника Шербанова 02 юни 2012 в 21:59 25378 14

Радарът на HAARP за изследване на йоносферата. Снимка: haarp.alaska.edu
Радарът на HAARP за изследване на йоносферата. Снимка: haarp.alaska.edu

След масоните, тамплиерите, евреите и комунистите, вече има нов виновник, с който се обясняват бедите на човечеството - американският проект HAARP.

Силното земетресение в Италия и малко след това в Перник повдигнаха темата за възможността бедствията и промените в климата да са предизвикани, за да обслужат определени политически интереси. Така неминуемо се достигна и до споменаването на американския проект HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program).

Той е създаден с цел изучаване на йоносферата – най-горният слой на атмосферата. Посредством мощни антени, разположени в Гокома, Аляска, се излъчват радиовълни. Те се използват за резонансно загряване на йоносферната плазма около максимума на поглъщане. Настъпващите изменения в резултат на това активно въздействие имат, както чисто научно, така и възможно военно приложно значение. Например, за предизвикване на нарушения в работата на радарни инсталации с далечен обсег за ранно предупреждение, на радиовръзките, използващи йоносферно отражение и др. По този начин освен да се следи за измененията, които настъпват в атмосферата, може да се получи и информация с военно приложение.

Идеята за използване на радиовълните по този начин се основава на изследването на американския изобретател от хърватски произход Никола Тесла. Неговото откритие е базирано на естествения електромагнитен резонанс на Земята. Според него ако радиосигнал бъде изпратен в атмосферата, той ще стигне до противоположната точка на планетата и ще се върне до първоначалния си източник. Ако в този момент бъде излъчен втори сигнал, то те ще се насложат един върху друг, като така енергията ще се увеличи многократно.

Според любителите на конспирации обаче освен да изследват процесите в най-горните слоеве на атмосферата, радиовълните могат да предизвикат и изменения на йоносферата, а оттам климатични аномалии, промяна на работата на противникови комуникации и радарни съоръжения. Те отиват и по-далече, като казват, че американските антени позволяват насочването на огромно количество енергия, сравнимо с това от атомна бомба, върху една определена точка от земната повърхност. По този начин според тях САЩ разполага с оръжие, което е способно да предизвика земетресения.

В подкрепа на своята теория те посочват спирането на тока в няколко източни американски щати и Канада на 14 август 2003 г., обяснено от американските власти като последица от гръмотевична буря, което канадското правителство контрира с аргумента, че в радиус от 200 км около електроцентралата край Ниагара не е имало нито едно облаче.

Според тях електромагнитни средства са използвани за психично въздействие от страна на КГБ в американското посолство в Москва през 1984 г. и от американските войски по време на първата война в Залива през 1992 г., и къде ли не още.

По думите, им експерименти с водородни бомби, целящ контролирано получаване на радиация и използването ú за създаването на оръжие с насочен лъч, завършва с инциденти в ядрените централи в полигона Майти Оукс и Чернобил през 1986 г.

Поддръжниците на тази теория посочват още, че HAARP е причината и за силното земетресение в Япония с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер през март миналата година. Според тях излъчваният от антените сигнал е увеличил ултраниските честоти на Земята, което е довело до изменение на магнитното поле и е предизвикало опустошителните трусове.

По този начин Америка имала власт над останалите страни. Според тях тя притежава оръжието, с помощта на което може да предизвика катаклизъм, и така да контролира икономиките на останалите държави в света.

„Контролирането на климатичните промени чрез радиовълни на практика е невъзможно на този етап от енергетическа гледна точка, а още по-малка е възможността те да бъдат насочени така, че да предизвикат прицелно земетресение“, заяви пред OFFNews.bg Людмил Банков от Института за космически изследвания към БАН. „На теория, а и практически, е възможно да се предизвикат промени на йоносферата чрез въздействие с радиовълни, но истината е, че ефектите се локализират в зоната на въздействие и частично на магнитоспрегнатата зона“, каза той.

За бъде преднамерено предизвикано едно земетресение, е необходимо да се въздейства с механична вълна с голяма амплитуда, но тя трябва да бъде насочена с абсолютна точност в една конкретна точка,  без разсейване и загуби. Освен това е необходимо самата зона, към която се насочва, да е достигнала до един определен критичен максимум, предшестващ земетресение. В този случай е възможно процесът да бъде ускорен с насочване на достатъчно количество енергия към тази точка. Но прогнозирането кога ще се случи самият трус все пак е невъзможно, защото всеки отделен случай има специфични особености, обясни Банков.

Енергията, с която разполагат радарите на американската HAARP (около 3 MW) и руската СУРА (приблизително 700 KW), е нищожна в сравнение с необходимата за постигане на такива големи промени, каквито са нужни за климатични изменения и катастрофални земетресения.

Всяка магнитна буря генерира вълни в широк спектрален диапазон, но те не могат да предизвикат непосредствено никакъв катаклизъм в земната кора. Антените на HAARP също генерират непрекъснато вълни, а голямо земетресение на дадено място се случва много по-рядко от веднъж на 10-20 години.

"От друга страна, идеята за това да се насочи енергията в една конкретна точка, която да предизвика трус, е съвсем в сферата на научната фантастика засега. Трудно е да се насочи към континент например, какво остава за ограничена зона. Ние просто не знаем до колко може да се управлява този процес", допълни специалистът.

"Хората, които развиват подобни теории, целят да предизвикват смут и по този начин да упражняват власт. Важното е да се разбере, че процесите, за които говорят в теориите си, е невъзможно да се осъществят на практика и предизвикват смях сред членове на научната общност", каза в заключение той.

Специалистите - специалисти, и глупаци, по днешните мерки. Известно любопитство обаче предизвикват аргументите на противниците им. Които обаче никой никога не е чувал.

Шарлатания или разум - изберете сами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!