Защо ВСУ не дава Северодонецк - обяснението на военния експерт Жданов

Ситуацията се промени драстично. 155-милиметровият снаряд е с 30% по-мощен от 152-милиметровия, обяснява полковникът

OFFNews 10 юни 2022 в 17:09 31842 2

Жданов
Олег Жданов.

Украинският военен експерт и полковник от запаса Олег Жданов, смята, че украинската армия има шанс да попречи на руските окупатори да завземат цялата територия на Луганска и Донецка област. Той изрази това мнение в интервю с Дмитрий Гордон, основател на онлайн изданието GORDON.

"Ако задържим поне едно селище в Луганска област, ще задържим и Донецка област. Това ще бъде краят на настъпателната операция на Руската федерация. По принцип имаме възможност да ги задържим. Въпросът е в доставките на оръжие", каза Жданов.

Той обясни, че без превземането на цялата Луганска област руската армия няма да може да навлезе в Донецка област от север, и посочи, че украинските въоръжени сили вече са постигнали известен успех край Северодонецк, Луганска област.

"Вижте как драстично променихме ситуацията около Северодонецк през тази седмица. Само преди няколко дни бяхме на мнение, че вероятно ще се изтеглим от Северодонецк и ще превърнем Лисичанск в аванпост. Появи се западна артилерия - получихме предимство по отношение на обсега, прецизността и огневата мощ. Между другото, 155-милиметровият снаряд е с 30% по-мощен от 152-милиметровия по отношение на взривното вещество. И колко драматично се е променила ситуацията! Днес тя е критична, но не е катастрофална", каза Жданов.

Благодарение на действията край Северодонецк ВСУ успя да спре настъплението на руските окупатори във всички останали посоки, обясни експертът.

Той прогнозира, че веднага щом американските високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS стигнат до фронта, ситуацията в Донбас ще се промени още повече.

"Ако скоро тук пристигнат поне четири пускови установки HIMARS, ситуацията ще изглежда още по-добра за нас. Ще получим средства за обстрел на най-близкия тил на противника, до 50 км в дълбочина на противника, ще можем смело да нанасяме огневи удари", каза Жданов.

Гордън попита дали Украйна ще може да премине в настъпление в окупираните територии на Донецка и Луганска област, ако успее да защити Северодонецк, Лисичанск и териториите на Донецка област, които в момента са под украински контрол.

"Основната ни задача ще бъде да завършим отбранителната операция, а ако ги защитим сега, трябва да се окопаем в земята и да задържим позициита си, докато пристигне необходимото количество оръжия. Това е единственият изход. ВСУ ще могат да започнат контраофанзива едва след като получат необходимото западно оръжие", подчерта Жданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

10.06 2022 в 23:46

Дано получат нужната им артилерия, тази война ще доведе до крах на Русия, но това може да стане и след години - там са свикнали на изолация и нищета.

210

2

Merc

10.06 2022 в 21:36

Нали Кадиров обяви , че са взели Северодонецк още на 28 май.

А хахахахахахахахах !