Започва историческата визита на Барак Обама в Куба

OFFNews 20 март 2016 в 14:17 2954 2

Започва историческата визита на Барак Обама в Куба

Снимка БГНЕС, архив

На 11 април 2015 г. Обама и Кастро се поздравиха и си стиснаха ръцете на церемонията по откриването на историческа среща на върха на Организацията на американските държави.

Днес започва историческата визита на американския президент Барак Обама в Куба. Това ще е първото посещение на американски държавен глава за близо 90 години.

Двудневната визита на Обама в Куба е свързано със затоплянето на отношенията между двете държави, за което се заговори още през декември 2013 г. На възпоменателна церемония за Нелсън Мандела президентите на двете държави показаха топли отношения. Преди година двамата се срещнаха в Панама, а Обама заяви, че няма намерение да продължава битки, започнали още преди раждането му.

Фокусът на предстоящата среща е върху падането на забраната за пътуване до Куба, както и възможностите за развитие на търговските отношение и бизнеса. 

В началото на месеца популярната диджей формация Major Lazer, известна с карибските си ритми, бе първата американска поп банда, изнесла концерт след промяната. Групата представи безплатно шоу пред стотици хиляди младежи в близост до посолството на САЩ. На 25 март в Хавана пък легендарните "Ролинг Стоунс" ще изнесат безплатен концерт. 

Американският президент пътува в компанията на съпругата си Мишел Обама и двете си дъщери Саша и Малия. Той ще се срещне с президента Раул Кастро, кубински дисиденти и активисти за защита на човешките права.

В програмата му са включени още телевизионна реч и присъствие на приятелски бейзболен мач между националния отбор на Куба и тима от Флорида The Tampa Bay Rays.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!