Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Даваме акъл на Куба как да си преструктурира държавните предприятия

OFFNews 07 ноември 2015 в 17:07 3792 10

Куба иска български специалисти да консултират страната в процеса на преструктуриране на държавните предприятия, стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски със заместник-председателя на Министерския съвет на Куба и министър на икономиката и планирането Марино Мурийо Хорхе в рамкита на посещението на българската делегация в Хавана.

Кубинският министър запозна българския си колега с концепцията за актуализиране на икономическия модел и програмата на кубинското правителство за поетапни реформи в страната. Те включват по-голяма независимост на частния сектор и преструктуриране на държавните предприятия за постигане на по-висока ефективност.

Лукарски представи на кубинския си колега опита на България в процеса на преструктуриране и приватизация на държавния сектор. Според него като цяло приватизацията в страната ни е изиграла своята роля и благодарение на нея голяма част от държавните предприятия са преминали в частни ръце и се развиват добре, а неефективните дружества са закрити. Българският министър заяви готовност страната ни да помогне с експертиза процеса на преструктуриране на кубинската икономика.

По време на посещението българската фирма „Строителна механизация” подписа меморандум за разбирателство с кубинския Институт за хидроресурси за стартиране на проект за подмяна на водопроводите на Стара Хавана чрез безизкопна технология.

Според споразумението българската фирма ще изпрати свой екип от специалисти по рехабилитация на тръбопроводи по безизкопна технология и ще направи пилотен проект в Стария град на кубинската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!