Обама заминава на историческа визита в Куба през март

OFFNews 18 февруари 2016 в 12:35 2538 3

Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Куба през следващите седмици като част от обиколката си в Латинска Америка, съобщава Би Би Си.

Той ще бъде едва вторият американски държавен глава, посетил острова по време на мандата си, след Калвин Кулдидж през 1928 г.

Вашингтон и Хавана възстановиха дипломатическите си отношения миналия юли и Съединените щати олекотиха туристическите и търговски санкции към островната държава за първи път от 54 години насам.

Републиканската партия разкритикува планираното посещение, заявявайки, че такова не бива да се осъществява, докато фамилията Кастро управлява Куба.

Кандидатите за следващ президент на републиканците Марко Рубио и Тед Круз, които са синове на кубински имигранти, също са категорични, че визитата е грешка. Според Рубио посещението не трябва да се случва, докато Куба не е свободна, а Круз счита, че Обама ще играе ролята на "застъпник".

През декември Обама съобщи, че иска да се срещне с политически дисиденти в Хавана, за да "побутне" кубинското правителство в нова посока. Тогава от кабинета на президента Раул Кастро приветстваха идеята за визита, но в същото време подчертаха, че Обама не трябва да се бърка във вътрешните дела на страната.

Визитата ще съвпадне с подписването на примирие на 23 март в Хавана между колумбийското правителство и бунтовниците от групата ФАРК, с което ще се прекрати гражданската война в страната.

Във вторник САЩ и Куба сключиха споразумение, с което се възстановяват директните полети между двете страни за първи път от 50 години насам, макар че републиканското мнозинство в конгреса блокира опита на Обама да премахне изцяло търговското ембарго, наложено на Хавана, което ограничава търговията и не позволява на американски туристи да посещават острова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови