Папата и руският патриарх поискаха единство на християните на историческа среща в Куба

OFFNews 13 февруари 2016 в 09:59 7672 11

Папа Франциск и руският патриарх Кирил се срещнаха в Куба почти 1000 години след схизмата между православната и католическата църкви.

"Най-после. Ние сме братя", каза папа Франциск, когато двамата влязоха едновременно в малката зала, а Кирил отвърна: "Да, сега всичко е много по-лесно".

Двамата проведоха разговор на четири очи в продължение на два часа, а след това подписаха историческа съвместна декларация, в която изразяват съжаление от загубата на единството между християните и пожелават то да се възстанови.

"Като осъзнаваме, че остават много препятствия за преодоляване, ние се надяваме, че срещата ни допринася за възстановяването на това искано от Бога единство", се казва в документа. 

Двамата призоваха международната общност да защити християните в Близкия изток. 

В много страни от Близкия изток и Северна Африка цели семейства, села и градове на нашите братя и сестри християни са напълно унищожавани. Техните църкви са варварски опустошавани и ограбвани, свещените им предмети са поругавани, а статуите им са разрушавани. Призоваваме международната общност да предприеме спешно действия да спре прогонването на християните от Близкия изток, се допълва в съвместната декларация.

Папата подари на руския патриарх потир и мощехранителница с късче от мощите на Свети Кирил, архиепископ на Александрия през пети век, който е почитан и от католиците, и от православните. Кирил пък подари на Франциск малка реплика от иконата на Казанската Света Богородица.

След края на срещата папа Франциск обяви, че двамата са разговаряли откровено. Той похвали Кирил за "братското му смирение и добрите му пожелания за единство".

Руският патриарх, от своя страна, заяви: "Можем да работим заедно в защита на християнството в цял свят".

Кирил допълни, че срещата протича в правилното време и на правилното място и че няма пречки за организирането на други подобни срещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!