Quantcast

Папата и руският патриарх поискаха единство на християните на историческа среща в Куба

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2016 в 09:59 6880 11

Папа Франциск и руският патриарх Кирил се срещнаха в Куба почти 1000 години след схизмата между православната и католическата църкви.

"Най-после. Ние сме братя", каза папа Франциск, когато двамата влязоха едновременно в малката зала, а Кирил отвърна: "Да, сега всичко е много по-лесно".

Двамата проведоха разговор на четири очи в продължение на два часа, а след това подписаха историческа съвместна декларация, в която изразяват съжаление от загубата на единството между християните и пожелават то да се възстанови.

"Като осъзнаваме, че остават много препятствия за преодоляване, ние се надяваме, че срещата ни допринася за възстановяването на това искано от Бога единство", се казва в документа. 

Двамата призоваха международната общност да защити християните в Близкия изток. 

В много страни от Близкия изток и Северна Африка цели семейства, села и градове на нашите братя и сестри християни са напълно унищожавани. Техните църкви са варварски опустошавани и ограбвани, свещените им предмети са поругавани, а статуите им са разрушавани. Призоваваме международната общност да предприеме спешно действия да спре прогонването на християните от Близкия изток, се допълва в съвместната декларация.

Папата подари на руския патриарх потир и мощехранителница с късче от мощите на Свети Кирил, архиепископ на Александрия през пети век, който е почитан и от католиците, и от православните. Кирил пък подари на Франциск малка реплика от иконата на Казанската Света Богородица.

След края на срещата папа Франциск обяви, че двамата са разговаряли откровено. Той похвали Кирил за "братското му смирение и добрите му пожелания за единство".

Руският патриарх, от своя страна, заяви: "Можем да работим заедно в защита на християнството в цял свят".

Кирил допълни, че срещата протича в правилното време и на правилното място и че няма пречки за организирането на други подобни срещи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2016 в 20:37

Лопе де Вега, мерси за разяснението! Поздрави! :)

13.02 2016 в 18:46

Няма православен папа - нито Константинополския патриарх, нито Московския могат да говорят от името на всички православни, понеже православната Църква е съборна, и от нейно име могат да говорят само съборите на всички православни от всички православни Църкви, и то, ако това не противоречи на Преданията.

Московският патриарх само най-общо изразява мнението на Руската църква, но и в този случай, съборното мнение на всички нейни епископи е от най-голямо значение. Точно заради това православната Църква е наистина католична - всеобща, докато "католическата" не е изцяло католическа- и заради папизма, и заради други нейни отклонения от всеобщата вяра.

13.02 2016 в 16:21

Когато се разберат (ако!) кой да бъде шеф, тоест кой да държи касата, може и да стане. Ама няма!

Каубой, не трябва да е с Въртоломей! Този мазен и подъл грък не е върховен вожд на православните. Само титлата му е голяма, иначе е практически равен с останалата тълпа патриарси.

Поздрав!

13.02 2016 в 14:49

Не знам що за авторитет трябва да бъде руския послушник на Бащицата в Москва. Не разбирам много от църковните канони, ама тази среща не трябва ли да е по прнцип с вселенския патриарх Вартоломей и с него да се разискват подобни въпроси?

13.02 2016 в 14:20

Делението е наистина глупаво, плод на човешката алчност за власт. Не е имало двама Христос, нито две учения.
Поне да вземат да изравнят календарните празници, че да ги празнуваме всичките заедно.

13.02 2016 в 13:18

Откъде-накъде ще ме представлява едно кагебейско и новозабогатяло мюре и ще говори от името на целия православен свят? Такива прерогативи има единствено вселенският патриарх Вартоломей, поне по протокол, съвсем друг въпрос е, че и той самият е отявлен икуменист и също няма моралното право да говори от името навсички православни християни!

13.02 2016 в 12:39

Смешно ми е когато коментирате теми за църквата, а не знаете някои неща. Първо, католическата църква изначално има съвсем други основи за разлика от православието. Не случайно при католицизма действа нормата на ,,ПАПОЦЕЗАРИЗЪМ"- преведено, няма значение кой е цар, президент, лидер на една държава. Папата и духовните лидери СА НАД ТЯХ. Докато при православието е точно обратното- ЦЕЗАРОПАПИЗЪМ. Там царят, императорът, президент или власт са над църквата. Тоест, тук говорим за 2 диаметрално противоположни течения. Но ако малко се вгледате в историята ще видите, че всъщност папоцезаризма е довел до много по унищожителни и вредни за човечеството идеи, отколкото православето. Нужно е само да кажа за кръстоносните походи, светата инквизиция, контрареформацията, вещиците и т.н.

13.02 2016 в 11:44

Църквата е единна, просто "католиците" са отпаднали от нея, и могат да се завърнат, когато се откажат от неистинните си учения, а не след подобни политически срещи.

13.02 2016 в 11:16

А консултираха ли се с нашите свещеници? Да не се окажат в ситуацията на арменския поп от една предходна новина...

13.02 2016 в 11:03

Римския папа Франциск е легитимен представител на католиците в света, руския КГБ-патриарх не представлява православните християни по света, а само началника с антихриста КГБ-офицер и убиец на православни християни в Украйна,император Путлер.