Quantcast

Пак ще правим бизнес с Куба

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2015 в 16:20 3271 4

Снимка Министерство на икономиката

“Готови сме да отворим нова страница в икономическите си отношения с Куба, които бяха прекъснати през последните години”, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на посещението си в Хавана.

Това е първата визита в Куба на ниво министър след дългогодишно прекъсване на икономическите контакти между двете страни и след възстановяването на дипломатическите отношения между латиноамериканската държава и САЩ. 

По време на посещението стана ясно, че български предприятия започват разработване на медно находище и изграждане на хидросъоръжения в латиноамериканската държавa.

Медното находище ще бъде разработено с помощта на български технолози и се очаква да заработи през пролетта на следващата година, а българската фирма “Строителна механизация” е в напреднали преговори за изграждане на хидросъоръжения в Куба.

Наскоро бяха отбелязани 55 години от установяването на дипломатически отношения между България и Куба. По този повод Лукарски припомни, че двете страни имат традиционно добри приятелски връзки и много български специалисти са участвали в изграждането на кубинската икономика. Той увери, че новото българско правителство прави всичко възможно за отваряне на пазари към трети страни извън ЕС и Куба е желан партньор.

По време на срещата кубинският външноикономически министър Малмиерка Диас е запознал българската делегация с плана за промени, които латиноамериканската държава предприема с цел да направи по-ефективен икономическия модел на страната, подчертавайки, че чуждестранните инвестиции ще играят голяма роля за осъществяването на този план.

От кубинска страна са заявили намерението си за подобряване на икономиката с 6-7%, но за това са необходими около 2 млрд. долара инвестиции годишно. Министър Диас е посочил водещата роля на страните от ЕС в този процес, изтъквайки, че това е поредната визита на високо ниво след като през годината страната е била посетена от делегации на Испания, Италия, Франция, Холандия, Германия и Унгария.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2015 в 20:01

Браво! Добро.

05.11 2015 в 18:22

Да внасяме ром и да изнасяме роми!

05.11 2015 в 16:54

Повече бело за Волен!

05.11 2015 в 16:40

Стига бе!
Да не би да се назначили Волен за търговско аташе в Хавана?