Запасите от 'Новичок' са унищожени с помощта на САЩ, твърдят руски екперти

ОFFNews 15 март 2018 в 16:55 5759 1

Всички запаси от създаденото по съветско време нервнопаралитично бойно отровно вещество "Новичок", което според Великобритания е било използвано, за да бъде отровен бивш руски двоен агент, са били унищожени с американска помощ, казаха руски експерти, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Според Игор Никулин САЩ са финансирали програмата за унищожаване в края на 90-те години на миналия век на запасите от веществото "Новичок" в обект от съветско време в Узбекистан. Обектът в Нукус е бил използван от Съветския съюз при разработването на неговите химически оръжия.

Никулин, който в миналото е бил и съветник на ООН, добави, че "американците също така взеха част от техниката за производството на този газ на американска територия".

Русия обяви през септември, че е завършила унищожаването на своите останали от съветската ера запаси от химически оръжия - кампания, продължила няколко десетилетия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

16.03 2018 в 09:35

Питайте и британците откъде са сигурни какъв е газът, ако не разполагат с проба от него. Взеха съвсем да ни взимат на подбив вече.